– Det är lite förvånande att vi hamnar så bra. Men det är också en frukt av det mera strategiska arbete vi drog igång för ungefär tre år sen, säger Marie Halldén, HR-chef i Vimmerby kommun om kommunens framskjutna placering när det gäller skillnaden mellan kvinnor och mäns löner.
Totalt är skillnaden 3,8 procent mellan snittlönen för kvinnor och för män i Vimmerby. Det är minsta glappet i landet, eller omvänt; lönerna i Vimmerby är de mest jämställda i landet.
Uppgifterna kommer från den årliga uträkningen "Lön hela dagen" som är ett initiativ från Sveriges Kvinnoorganisationer. Undersökningen omfattar både den privata och den offentliga arbetssektorn. Den pekar ut att kvinnor på den svenska arbetsmarknaden jobbar gratis från klockan 16:12 varje dag, medan män har betalt till klockan 17.
Årets jämförelse som nyligen presenterades innehåller för första gången en jämförelse på lokal nivå.
Den visar att kvinnorna på den lokala arbetsmarknaden i Vimmerby arbetar gratis i 18 minuter varje arbetsdag när deras lön jämförs med männens löner.
Högsta gapet har Södertälje. Med en skillnad på 18,5 procent jobbar kvinnor gratis från 15.31 till klockan 17, enligt "Lön hela dagen".
Årets upplaga av lönerapporten visar också ett trendbrott. Det är första gången sen 2012 som skillnaden ökar en aning mellan kvinnor och mäns löner. Det förklaras med att kvinnor i framför allt den privata servicesektorn inte haft samma löneutveckling som män.
Däremot står sig lönerna mer jämlika i den kommunala sektorn. Det är inte minst Vimmerby kommun en exempel på. Samtidigt som hela den lokala arbetsmarknadens löner pekas ut som de mest jämställda i landet med en skillnad på 3,8 procent är skillnaden mellan kvinnor och mäns löner i den kommunala organisationen ännu mindre med 1,7 procent.
HR-chefen Marie Halldén beskriver ett strategiskt arbete med lönekartläggning och specifika satsningar som en anledning till det resultatet.
– Det bottnar i en arbetsvärdering utifrån ansvar, utbildning och så vidare för olika tjänster och inom de olika förvaltningarna och där varje verksamhetschef varit med. Värderingen har sen legat till grund för satsningar vi gjort, och där har vi sett några grupper där kvinnoyrken legat lägre än motsvarande mansdominerade yrken, säger hon.
Hittills har till exempel osakliga skillnader upptäckts för socialsekreterare, arbetsterapeuter, lärare i lägre åldersgrupper och senast förra året då en extra satsning skedde på undersköterskor.
Även i årets lönerevision blir det extra satsningar på någon grupp.
– Det är medvetna satsningar som fortsätter att ske. Det känns bra att det börjar komma kvitton på det nu, säger kommundirektören Carolina Leijonram.
Avsikten är nu att även gå in i nästa fas med lönearbetet.
– Vi jämför ju också löneläge med andra kommuner och nu när vi börjar få ordning på vår egen lönestruktur behöver vi titta på vad vi behöver göra även utanför ett jämställdhetsperspektiv och rikta högre lön där vi har svårt att rekrytera eller för att behålla personal.
Hur ser ni på löneläget i Vimmerby kommun?
– Vi ligger inte alls bra till generellt sett över landet. Hela den här landsänden ligger lågt. När vi jämför med länet ligger vi i mitten ibland, lite över ibland och ibland kanske sämst. Det är det vi har att jobba med nu och se vad vi vill och vad vi kan klara av.