Långt framskridna planer på ny infart till Astrid Lindgrens Värld

Nästa stora satsning för ALV kan påverka trafiken i stan. En ny infart till sagoparken står högt på to-do-listan. ”Vi för en dialog med kommunen om det och har stora förhoppningar att vi ska nå fram”, säger vd Jocke Johansson.

Nuvarande infarten till Astrid Lindgrens Värld har sina brister, tycker ledningen för sagoparken. Med den nya ska boende och park knytas ihop på ett mera sömlöst sätt, än som nu med en väg mitt emellan."Det blir trafiksäkrare, inte minst inne på vår fastighet", säger Jocke Johansson.

Nuvarande infarten till Astrid Lindgrens Värld har sina brister, tycker ledningen för sagoparken. Med den nya ska boende och park knytas ihop på ett mera sömlöst sätt, än som nu med en väg mitt emellan."Det blir trafiksäkrare, inte minst inne på vår fastighet", säger Jocke Johansson.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-09-04 18:00

Den nuvarande infarten, som går rakt igenom boendeanläggning och park, är snart ett minne blott om planerna går i lås för Astrid Lindgrens Värld.

– Vi har fattat beslut om en ny infart och det är prioriterat. Jag kan säga att vi för en dialog med kommunen om det. Det kommer ju att innebära en investering också på kommunens mark för att få fram den optimala lösningen, det är inte bara vi som ska göra en prioritering. Men jag har stora förhoppningar att vi ska nå fram, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, som i nuläget inte kan redovisa vad projektet beräknas kosta.

Varifrån är den nya infarten planerad?

– Man kommer att köra in norrifrån på parkeringen, den kommer att ligga väldigt nära järnvägen och Stångån.

Och kommunen verkar vara med på tåget. I en intervju om kommunal turistskatt i Vimmerby Tidning den 17 augusti pekar utvecklingschef Egon Karlsson ut just ny infart till ALV nästa år som ett konkret exempel på hur kommunen vill stärka upp områden som trafiksäkerhet och trygghet.

”När det gäller trafiken in till ALV har vi en lösning på gång med andra infarter till nästa år”, säger han och förklarar att han gärna ser en form av turiststöd från staten till turistkommunerna för att kommunen bättre ska kunna lösa åtgärder av det här slaget.

Varför behövs en ny infart?

– Nummer ett är bättre trafikflöde i stan, det kommer att förbättra trafiksituationen, förklarar Jocke Johansson.

Minskade köer, alltså?

– Jag tycker i och för sig inte att det är så mycket kö, men det blir en snabbare infart för våra gäster och vi knyter ihop boende med park genom att nuvarande väg, som istället skär av boendet från parken, försvinner. Det blir en mera sömlös infart än vi har idag. Det blir också bättre och säkrare trafik inom vår fastighet och snabbare påfyllnad av parkeringen genom att infarten inte sker mitt i parkeringen. 

Kommer det här att påverka de boende i Kohagen?

– Bara till det positiva, faktiskt, trafiken kommer att gå mycket bättre i och med att vi skapar ytterligare 500 meter ”buffertväg”. Så nej, jag ser bara uppsidor i det.

Och den nya infarten ska vara klar till säsongen 2025?

– Förhoppningsvis.

Fotnot: Vi har sökt kommunens utvecklingschef Egon Karlsson, men han är på semester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!