Maria från Vimmerby hyr ut sitt hem till främlingar via Airbnb

Att privatpersoner hyr ut sina hem, gäststugor eller extrarum till främlingar via plattformar så som Airbnb har på senare år blivit en vanlig företeelse. Även i Vimmerby har fenomenet fått fäste. "Det är ett lätt sätt att dryga ut sommarkassan", säger Maria Lindelöf.

Maria beskriver uthyrandet som ett lätt sätt att dryga ut sommarkassan. "Det känns dessutom kul att kunna erbjuda den här miljön", säger hon.

Maria beskriver uthyrandet som ett lätt sätt att dryga ut sommarkassan. "Det känns dessutom kul att kunna erbjuda den här miljön", säger hon.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-06-11 20:00

Hon är inte ensam i Vimmerbytrakten om att hyra ut sitt boende via Airbnb. Med "Vimmerby" som ensamt sökord vid en slagning på sajten, utan specifika datumangivelser, dyker hela 396 boendealternativ upp. Vissa av dem är renodlade gäststugor eller fritidshus, medan andra faktiskt är hem där värdarna i vanliga fall bor. Så är fallet för Maria Lindelöf, som passar på att hyra ut sitt hus i Ingebo under en vecka i sommar.

I vanliga fall bor hon själv där på heltid, och hennes två döttrar på halvtid.

– Jag ska ändå jobba stora delar av den veckan, och då sover jag på jobbet. Resten av tiden får jag väl flytta in hos någon kompis eller hos mamma. Det är ett lätt sätt att dryga ut sommarkassan och jag vill att fler ska kunna uppleva livet på landet, säger Maria Lindelöf som jobbar dygn på ett HVB-hem.

undefined
Maria Lindelöfs hus ligger i anslutning till Ingebo hagar, en turistanläggning som drivs av hennes mamma, Kristina Lindelöf. "Eftersom hon hyr ut tänkte jag att jag kan testa det också, fast med mitt privata hem", säger Maria.

Bland de som hyr ut sina bostäder är det olika hur mycket av de privata tillhörigheterna man väljer att lämna kvar och hur mycket som städas undan. Maria väljer själv att lämna kvar i princip allt.

– Vi kanske plockar bort tandborstar och det som är allra mest privat, men annars får allt vara kvar.

Känns inte det läskigt?

– Jag hoppas att alla människor som väljer att komma ut hit på landet är genuina och ärliga. Det ska inte vara några problem, och skulle något hända tar man det via uthyrningsplattformen.

undefined
Det är olika hur mycket de som hyr ut sina egna boenden väljer att plocka bort. Maria Lindelöf väljer att ta bort de allra mest privata prylarna, men i övrigt får allt vara kvar.
undefined
I skrivande stund har det precis kommit kattungar till hushållet. Var de ska få bo när huset hyrs ut återstår att se.

Veckan som Maria valt att hyra ut sitt hus sammanfaller med den stora fotbollscupen Bullerby Cup – en tid då det är särskilt högt tryck på boendeanläggningarna i Vimmerby. Att det överlag kommer mycket turister till Vimmerby under sommaren är ett vanligt förekommande argument hos flera som väljer att hyra ut privata boenden på det här sättet.

– Där jag bodde tidigare hyrde vi ut vår källare. Här där jag bor nu har jag ett förråd där vi ställt in lite sängar och bord för att man ska kunna bo där, så det hyr vi också ut. Flera av mina vänner har gjort liknande lösningar för att kunna få in lite extra pengar.

undefined
I totalt fem år har Maria hyrt ut olika boendealternativ via airbnb, men i år hyr hon ut hela sitt hem för första gången. Två argument till det är att det är ett sätt att tjäna enkla pengar, och att det motverkar bostadsbrist när turisterna strömmar till våra trakter.

Prissättningen för uthyrandet är upp till varje enskild värd att bestämma. Om man hyr ut via Airbnb finns det riktlinjer man kan få stöd av, men Maria har valt att gå på känsla.

– Det är jättesvårt att sätta ett pris. Jag har tror att jag har lagt mig lite i överkant, men jag tar typ 17 000 kronor för en hel vecka, men då kan man säkert bo flera familjer här.

undefined
"Jag märker av hur vanligt det har blivit med den här typen av boendelösningar. När jag själv är iväg brukar jag kolla det alternativet, eftersom det ofta är bra pris och finns stora valmöjligheter", säger Maria Lindelöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!