Ny deckare i Vimmerby: “Svårt när det handlar om verkliga fall”

Samuel Karlssons nya bok Ljus och skugga är inspirerad av författarens erfarenheter från hemstaden. Genom ett skottdrama i Stockholm möter kriminalreportern Tasha sitt förflutna liv som lokalreporter i Vimmerby.

Ljus och skugga. Så heter Samuel Karlssons nya bok som släpps den här veckan.

Ljus och skugga. Så heter Samuel Karlssons nya bok som släpps den här veckan.

Foto: Pressbild/Lovisa Larsson Lamprecht

Vimmerby2024-07-03 11:00

Samuel Karlsson växte upp i Djursdala utanför Vimmerby men bor, likt huvudkaraktären i den nya boken, numera i Stockholm. När han skulle skriva Ljus och skugga spenderade han mycket tid i hemtrakten för att komma nära verkligheten.

– Jag vill att det ska vara autentiskt, trots att jag skriver fiktion. Mycket har utvecklats sedan jag bodde i Vimmerby. Jag besökte bland annat Vimmerby Tidning för att se hur miljön och arbetssättet ser ut idag. Jag träffade även lokalpolisen Håkan Karlsson för att lära mig mer om hur brottsligheten ser ut i Vimmerby. 

Vad fick du veta om brottsligheten i Vimmerby? 

– Det förekommer en del narkotika. I småstäder är drogen kristall vanlig, så även i Vimmerby.

Boken baseras på verkliga fall, kan du avslöja något om vilka händelser som finns med? 

– Jag skriver hemska erfarenheter som jag inte vill avslöja. Jag kan berätta att den knarkodling som hittades i Djursdala för några år sedan finns med i boken. 

undefined
Ljus och skugga. Så heter Samuel Karlssons nya bok som släpps den här veckan.

Tidigare har Samuel Karlsson skrivit böcker som utspelar sig i Hultsfred och Västervik. Han menar att det är svårare att skriva en bok om sina hemtrakter.

– Det är jobbigt att skriva om egna erfarenheter. Det finns ju de som känner mig och som varit med. De kanske tänker att vissa saker inte hänt eller gått till på det viset som jag skriver. Man får komma ihåg att jag skruvat till mina erfarenheter för att göra det mer spännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!