Michaela Lindh är ny IFO-chef och tillträde efter att tidigare chefen Lotta Philipsson gått i pension.
– Det känns roligt och utmanande. Och intensivt har det såklart varit att börja något nytt. Den här verksamheten har många verksamhetsområden och även om jag har erfarenhet av att jobba inom individ- och familjeomsorg så har jag inte jättedjup kunskap inom alla områden. Men jag har goda medarbetare så jag känner mig trygg med att verksamheten rullar på och då känns det också lättare att axla en ny roll.
Själv bor Michaela Lindh i Totebo i Västerviks kommun men har de senaste 12 åren jobbat i Vimmerby. Att arbeta inom socialtjänsten är något som hon redan har lång erfarenhet av och hon kommer senast från en position som enhetschef inom individ- och familjeomsorgen.
– Jag har jobbat i socialtjänsten i snart 20 år. Jag har främst jobbat inom barn och familj. Både som utredare, arbetsledare och enhetschef. Och sedan har jag jobbat inom äldreomsorgen som enhetschef i 6 år också.
Hon är från början utbildad socionom och intresset för människan berättar hon har funnits med alltid.
– Människan, våra beteenden och varför vi reagerar som vi gör har alltid intresserat mig. Jag vill hjälpa eller på annat sätt stödja och finnas där. Det har varit genomgående i arbetslivet oavsett vilken roll jag har haft.
Vad har du för målsättning i din nya roll?
– Vi står inför jättemånga utmaningar, bland annat utifrån det ekonomiska läget i Vimmerby kommun och hela nationen. Men också för att medborgarna vi jobbar med som befinner sig i alltmer pressade och komplexa situationer. Deras ekonomi drabbas, den psykiska ohälsan ökar. Det är ett tufft klimat för många. Målet för mig är växla om från att jobba akut-inriktat till att jobba förebyggande. Vi måste hitta andra vägar för att hjälpa dem som behöver oss och det måste vi göra tillsammans. Det behövs en samverkan med skola, polis, regionen och i viss utsträckning näringslivet. Samverkan och förebyggande är mina målsättningar för att vi ska kunna lyckas med det uppdrag vi har.
Socialnämnden i Vimmerby har ett besparingskrav på 19 miljoner på sig. Något som direkt påverkar individ- och familjeomsorgen. Att kliva rakt in i det menar Michaela Lindh inte är ideal.
– Visst är det tufft att börja med det ekonomiska, det finns betydligt trevligare lägen att komma in i. Vi har haft tuffa situationer inom vissa arbetsområden och i vissa arbetsgrupper. Det är inte sådana beslut som man helst vill börja med. Men vi jobbar i en politiskt styrd organisation. Så även om jag som person ibland tycker något annat så måste jag på arbetet utgå från mitt uppdrag och göra vad jag kan utifrån de förutsättningar som vi har. För vi har en budget att förhålla oss till.
Framför allt är det kostnaderna för placeringar av barn- och unga som måste minska. Något som varje år kostar kommunen många miljoner kronor.
– Det är det största besparingskravet som ligger på oss. För det är klart att varje individ som har behov av att placeras är en stor kostnad. Ibland kan vi styra det, ibland inte. Men placeringar är något som vi ska jobba aktivt med för att minska. Sedan tittar vi på om man kan förändra uppdraget inom verksamheten som heter arbete och integration. Vi ska även slå ihop några enheter. Så en del åtgärderna kan vi sjösatt ganska snart och en del är förändringsresor som vi måste göra under 2024.