Egon Karlsson, 55, är kommunens nya toppchef

"Jag är lite av en lokalpatriot", säger Egon Karlsson, som sedan årsskiftet är kommunens nya utvecklingschef. Han berättar att han ser fram emot att både förvalta och utveckla Vimmerby.

Egon Karlsson, ny utvecklingschef i Vimmerby, menar att kompetensförsörjningen är en av de stora utmaningarna. "För att få ordning på det gäller det både att utbilda på plats men också att locka hit nya medarbetare", säger han.

Egon Karlsson, ny utvecklingschef i Vimmerby, menar att kompetensförsörjningen är en av de stora utmaningarna. "För att få ordning på det gäller det både att utbilda på plats men också att locka hit nya medarbetare", säger han.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-01-03 19:00

Egon Karlsson, Vimmerbys nya utvecklingschef, beskriver sig själv som en eftertänksam person som noga väger varje beslut. Förutom den där gången då han och sambon skaffade hus i Storebro 1998. Då blev det nytt jobb och nytt hus på ny ort inom loppet av tio dagar.

– Jag är jättestolt över att ha blivit utvald och det känns fantastiskt att få jobba i en så fin miljö, säger han när Vimmerby Tidning träffar honom i Rådhuset efter hans första dag på det nya jobbet.

Nyheten om att Egon tar över efter den tidigare utvecklingschefen Tommy Dahlgren kom i slutet av november. Att vara med och utveckla kommunen är någonting som 55-åringen både brinner för och ser fram emot.

– Jag är inte Vimmerbybo från början men jag valde att flytta till den här regionen och har blivit lite av en lokalpatriot. Jag ser vikten av att utveckla området och förvalta Astrid Lindgrens arv, säger Egon Karlsson.

undefined
"Jag är jättestolt över att ha blivit utvald och det känns fantastiskt att få jobba i en så fin miljö", säger Egon Karlsson. Från kontoret i Rådhuset har han utsikt över torget.

Den inflyttade hallänningen är född på en gård mellan Ringhals och Värö bruk, är utbildad ingenjör och på meriterlistan finns bland annat tjänster som platschef på IAC i Hultsfred, teknisk försäljningschef på Storebrogjuteriet och senast som konstruktör på Semax i Storebro. 

– Jag har också gjort militärtjänstgöring som plutonbefäl, så jag har lite ledarskapserfarenhet därifrån, säger han.

I och med sin bakgrund tror den nya utvecklingschefen att han har de erfarenheter som krävs för att ta tag i en av de största utmaningarna i kommunen, kompetensförsörjningen inom industrin och vård- och omsorg. 

– För att få ordning på det gäller det både att utbilda på plats men också att locka hit nya medarbetare. Då krävs det både bra boendemiljöer, ett bra utbud av kultur och fritid och bra kommunikation. Det är ett komplext pussel, säger han.

undefined
"Kritik är bra och kan leda till förbättring. I verksamheten har man ju en viss mängd resurser och tar man in något kan det vara så att något annat tas bort, men jag tror att det är viktigt att göra prioriteringarna synliga och vara tydlig med varför saker görs", säger Egon Karlsson.

55-åringen poängterar också att han inte har svar på allting än och att det kommer att ta ett litet tag att komma in i det nya jobbet. Därför är han tacksam för att han får jobba med den tidigare utvecklingschefen Tommy Dahlgren några dagar i början, för att stafettpinnarna ska lämnas över på ett bra sätt.

– Jag blir inte släppt på hal is utan skridskor här utan det känns tryggt, säger Egon Karlsson.

Jobbet som utvecklingschef gör Egon till en något mer publik figur än han varit tidigare och han kommer att behöva möta både medier och synpunkter från invånare.

– Kritik är bra och kan leda till förbättring. I verksamheten har man ju en viss mängd resurser och tar man in något kan det vara så att något annat tas bort, men jag tror att det är viktigt att göra prioriteringarna synliga och vara tydlig med varför saker görs, säger han.

undefined
Egon Karlsson i täten av ett Roadracinglopp. Utanför jobbet och föreningslivet har 55-åringen en mängd fartfyllda intressen.

Utanför jobbet är Egon Karlsson en föreningsmänniska som enligt sig själv tycker om att umgås med andra för att utvecklas. Han sitter i styrelsen för Storebro IF och är också sekreterare i Hultsfred/Vimmerby dykarklubb.

– Där gäller det ju att jag får vara lite finkänslig och inte vara med i beslut som påverkar, så man inte misstänker att jag är partisk. Det är viktigt att tänka på men jag tror att vi kommer kunna hantera det på ett bra sätt, säger han. 

Förutom sportdykningen är motorsport någonting som ligger Egon varmt om hjärtat. Han har fyra motorcyklar i garaget och ett förflutet som tävlingsåkare. När han avslutade den karriären 2018 gjorde han det med bland annat ett SM-guld och fyra silvermedaljer i Roadracing. 

Personligt

Egon Karlsson

Ålder: 55 år 
Bor: Hus i Storebro
Familj: Sambo och två utflugna barn
Karriär: Utbildad ingenjör med en bakgrund som plutonsbefäl i det militära. Har sedan dess arbetat på bland annat Husqvarna, IAC, Ljunghäll, Storebrogjuteriet och Semax. Från och nu är det Vimmerby kommun som gäller.
Intressen: Bland annat motorsport, sportdykning, löpning och mountainbike.
Läser: Böcker om lokalhistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!