Nathea, 19, letar efter eldsjälar som kan ta över

Nathea Anemyr, känd för sitt engagemang med Rocka sockorna, efterlyser nu eldsjälar för att ta vid hennes arbete och utveckla funktionsnedsattas möjligheter att utöva kultur. Både hon och hennes mamma Erica menar att möjligheterna i Vimmerby är för dåliga.

Nathea Anemyr fick stipendiet av Egen assistans tack vare sitt sociala arbete med Rocka sockorna, som hon bedrivit sedan 2015.

Nathea Anemyr fick stipendiet av Egen assistans tack vare sitt sociala arbete med Rocka sockorna, som hon bedrivit sedan 2015.

Foto: Privat/Nathea Anemyr

Vimmerby2023-11-15 05:30

Innan pandemin tilldelades Nathea Anemyr ett stipendium på 10 000 kronor av organisationen Egen assistans.

– Det ska gå till att verka för kulturen och synliggöra de med funktionsnedsättning. Pengarna öronmärkte vi och de är inte använda än, säger Natheas mamma Erica Anemyr, som svarar eftersom Nathea har svårt att prata på grund av halsfluss.

Erica menar att utbudet när det gäller möjligheter för funktionsnedsatta att utöva kultur är alldeles för dåligt. Dessutom, menar hon, är det extra viktigt att det finns för de som inte kan uttrycka sig på andra sätt eller av olika anledningar inte kan eller vill syssla med idrott.

19-åriga Nathea, som dessutom nyligen gått in i Vimmerbypolitiken, har under hösten varit dansledare för en prova på-grupp för funktionsnedsatta deltagare. Eftersom hon tagit studenten och planerar att studera vidare på en annan ort har hon inte möjlighet att fortsätta.

– Det är lite tråkigt att man ska behöva dra igång det själv. Det finns så många föreningar och Vimmerby är en stark kulturstad med mycket kunskap och engagemang och samtidigt finns det en grupp som i princip är helt bortglömd. Det finns inte många möjligheter att utöva kultur på egna villkor och tittar man på kommuner som är jämförbart stora så jobbar nästan alla med kultur för funktionsnedsatta, säger Erica Anemyr.

undefined
Prova på-gruppen har riktat in sig på 50-talstema och dansat till musiken från musikalen Grease. "Deltagarna bara älskade det", säger Erica Anemyr.

Prova på-gruppen har riktat in sig på 50-talstema och dansat till musiken från musikalen Grease. För ändamålet har de fått låna lokal och rekvisita på Pumpen och Kulturskolan. Nu söker Nathea och Erica efter någon som vill ta över Natheas arbete.

– Deltagarna bara älskade det! Det som blir fel är att det här är en grupp som inte efterfrågar sådant här, man pekar på att ingen gör det men det handlar om en tyst grupp som inte kan efterfråga utan att först få alternativ. Det är inte lika enkelt att få ihop en fungerande grupp som det är med vanliga ungdomar. 

Huvudsaken, menar Erica, är att det finns eldsjälar och det tror hon att det finns i Vimmerby. 

– Nathea vill att vi använder stipendiepengarna till den som kliver fram och faktiskt ser till att ta över den gruppen som Nathea dragit ihop, de vill gärna fortsätta. Aktören som är intresserad av att förvalta det kan använda de 10 000 kronorna som ett bidrag för att komma igång, säger hon.

undefined
"Vi vill se att föreningslivet inkluderar och utökar utbudet för funktionsnedsatta och nu har de en grupp att börja med, som Nathea har jobbat ihop. Jag tror det finns många fler i Vimmerby, både unga och äldre, som är intresserade av att vara med", säger Natheas mamma Erica Anemyr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!