Industrin oroad över höga elpriser

Under måndagen är elpriset det fjärde högsta sedan 2019, samt högre än någon dag förra vintern. Gjuteribolaget med verksamhet i Vimmerby ser på de rekordhöga elpriserna med oro.

Åsa Wiger är verksamhetsansvarig på Gjuteribolaget i Bredaryd och systerföretaget Mönsterås metall.

Åsa Wiger är verksamhetsansvarig på Gjuteribolaget i Bredaryd och systerföretaget Mönsterås metall.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-12-12 12:15

– Ja, om det ska det fortgå är det mycket allvarligt, säger Åsa Wiger som är verksamhetsansvarig.

Gjuteribolaget i Bredaryd och systerföretaget Mönsterås metall förbrukar ungefär 7 000 MWh per år. Enligt företagets vd Bo Wiger och Åsa Wiger kan de rådande elpriserna innebära en kostnad på 70 miljoner per år, för företaget som totalt omsätter 90 miljoner.

– Så länge kunden kan acceptera det funkar det. Men vill de inte betala är det bara att stänga ner. Vi är ganska krassa, säger Bo Wiger.

undefined
Åsa Wiger är verksamhetsansvarig på Gjuteribolaget i Bredaryd och systerföretaget Mönsterås metall.

De har en aktiv dialog med kunderna och än så länge har de tolererat det rådande elprisläget, samtidigt känner företaget en oro.

Tidigare har Vimmerby Tidning skrivit att de tagit in en offert på solceller och att de räknar med att köpa drygt hälften av elproduktionen den vägen. Bo Wiger säger att det inte är aktuellt just nu.

– Det var så innan detta började. Då hade vi avsatt 15 miljoner men när det rusade iväg har vi använt det för att betala för energikostnaderna.

I dag ligger dygnspriset på el på 4,54 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Företagets produktion i Vimmerby ligger i elområde 3 men både Bredaryd och Mönsterås ligger i elområde 4 där de betalar 1,31 kronor mer i dag, enligt Newsworthy.

undefined
Under måndagen låg dygnspriset på el på 4,54 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool.

Vad gör ni för att hålla ner elkostnaderna?

– Vi har sänkt vår elanvändning med 20 procent på ett år, säger Åsa Wiger.

Hon nämner bland annat att de enbart har led-belysning, sänker temperaturer i varmhållningen och har isolering i väggarna.

Regeringen har gått ut med att de kommer införa elstöd till de med höga elpriser, för att underlätta vintern. Planen är att det ska börja betalas ut under februari 2023 och då till hushåll. När stödet kommer till företag är inte beslutat än.

Enligt Bo Wiger är osäkerheten över vad elfakturan landar på månad för månad oroande.

– Regeringen måste ta beslut så vi kan förutse kostnaderna.

Vad innebär det för er att regeringen inte kan säga när elstödet kommer till företag?

– Vi ser inte vad nästa månads kostnad kommer bli. Det är det som är det viktiga och eftersom inget har hänt är det samma problem, säger ekonomiansvariga Therese Wiger Albertsson. 

Hon, liksom Bo och Åsa Wiger, menar att de behöver få mer klarhet i kommande elpriser och när stödet kommer för att kunna planera mer långsiktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!