Ny kultursatsning för personer med funktionsvariationer

När Alice Hartvig, 29 år, hörde talas om att det fanns ett stort behov av mer kultur för personer med funktionsvariationer dröjde det inte länge. Nu håller hon nya satsningen. "Så det är en stor lucka att fylla, med det känns väldigt fint och roligt", berättar hon.

Nu erbjuds det kultur igen. "Under våren läste jag att det behövs mer kulturutbud för personer med  funktionsvariationer i Vimmerby kommun. Själv hade jag varit föräldraledig och har haft mitt företag ganska pausat. Jag kände att jag behövde hitta nya roliga grejer att göra och spånade på olika idéer. Så när jag såg att det fanns ett behov tänkte jag vilken fin grej det hade varit att få hjälpa till", säger Alice Hartvig.

Nu erbjuds det kultur igen. "Under våren läste jag att det behövs mer kulturutbud för personer med funktionsvariationer i Vimmerby kommun. Själv hade jag varit föräldraledig och har haft mitt företag ganska pausat. Jag kände att jag behövde hitta nya roliga grejer att göra och spånade på olika idéer. Så när jag såg att det fanns ett behov tänkte jag vilken fin grej det hade varit att få hjälpa till", säger Alice Hartvig.

Foto: Privat

Vimmerby2023-09-16 06:00

Alice Hartvig är utbildad sångpedagog och musiklärare. Hon driver sedan 2021 Klang Studio i Vimmerby och röstades förra året fram som Årets Nyföretagare för arbetet med sin körverksamhet. När hon fick reda att det under flera år behövts mer utbud av kultur för personer med funktionsvariationer i Vimmerby kommun föddes en idé.  

– Jag läste om det i tidningen och bestämde mig för att mejla Eva Sorsa Karlsson som är enhetschefen på LSS daglig verksamhet. Jag frågade om det skulle finnas något intresse för en gästande workshop eller liknande, berättar Alice Hartvig. 

Hon fick snart svar. 

– Precis som jag läst så törstades det efter kultur. Den populära musikvecka som fanns på folkhögskolan dog tillsammans med coronan och har inte kommit tillbaka sedan dess. Så det fanns ett brinnande intresse och vi bestämde oss för en storsatsning som skulle ligga över hela terminen på daglig verksamhet.

undefined
"Jättekul. För att man kan sjunga och göra lite allt möjligt. Vi ska dansa, sjunga och spela teater. Vi sjunger en sång om frukt som man blir väldigt glad av", berättar Daniel Wigren för Alice Hartvig. "Toppen. Allt är extra kul. Vi har inte haft så mycket sång och musik på jobbet, bara lite. Så det här har saknats", tycker Linda Andersson. "Bra, lite annorlunda. Det avviker från det vanliga. Ovant att gå ifrån sitt vanliga och sin vanliga grupp men kul att träffa andra med samma intresse", menar Caroline Gustafsson.

Satsningen har redan kommit igång och kommer att ske genom träffar varannan vecka under hösten. 

– Vi har precis startat. Det är 10 personer som är musikintresserade och väldigt taggade. Mitt upplägg är att vi testar på att sjunga, dansa och spela lite teater tillsammans. Sedan ska vi bygga upp en liten show. Där alla har ansvar för ett bidrag. Så har vi någon sorts avslutning mot slutet av året. 

Hur har det gått hittills?

– Reaktionen efter första gången överlag var att de älskade det. Så det är ett tecken på att saknats. Jag har inte arbetat med funktionsvarierade innan så för mig känns det kul och inspirerande. Det är en ära att få vara med och tända lågan för det estetiska. Hittills har det varit väldigt hjärtligt och lustfyllt. 

undefined
"Lyxen var att jag innan sommaren fick komma upp och hälsa på dem. Så både de och jag hade gått och ruvat på det under sommaren. Så nu när vi körde igång var det mycket uttryck av att de längtat och de hade så otroligt många idéer. Det var mycket pepp och fantasi", berättar Alice Hartvig.

Vad ser du för utmaningar?

– Det är en utmaning oavsett i början. Jag kan sitta med en planering och tanke kring hur det ska bli. Men man behöver lära känna gruppen och de man ska jobba med. Inför det här känner jag mig väldigt nyfiken, jag tror att jag kommer kunna lära mig mycket.

Vad är bästa utfallet?

– Att de känner att de har haft kul och är nöjda med det de gjort. Det handlar om att de ska få utöva estetiska, kreativa saker. Nu kallar vi det här för ett pilotprojekt. Drömmen framåt vore att det här blir något som får leva vidare och bara rullar på. Sedan är det kanske inte alltid med mig utan någon annan. 

undefined
"Det är väldigt hjärtligt och mycket glädje. Det är väldigt positiv att vara i ett sådant här sammanhang", säger Alice Hartvig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!