Nya chefen: "Ett välmående samhälle behöver kultur"

Patrik Svedberg valdes bland ett 30-tal sökande ut som ny kulturskolechef. "Det är ett ärofyllt jobb", säger han.

Patrik Svedberg berättar att det var en självklarhet att söka tjänsten som ny chef för kulturskolan. "När chansen kom ville jag vara med", säger han.

Patrik Svedberg berättar att det var en självklarhet att söka tjänsten som ny chef för kulturskolan. "När chansen kom ville jag vara med", säger han.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-03-14 14:33

På onsdagen kom nyheten att Patrik Svedberg, tidigare teaterchef på Astrid Lindgrens Värld, axlar rollen som ny kulturskolechef i Vimmerby. På en pressträff på torsdagseftermiddagen berättade 38-åringen mer om hur han ser på det nya uppdraget.

– Det känns jättebra och väldigt kul. Det ska bli spännande, säger han. 

Totalt sökte ett 30-tal personer jobbet och Patrik Svedberg berättar att det på ett sätt var självklart för honom att söka tjänsten.

– Det här är ett väldigt kul och ärofyllt jobb, och det är ju inte så ofta det kommer upp ett sådant i småstäder. Det finns bara ett och när chansen kom ville jag vara med. 

Vilka ambitioner har du för kulturskolan framåt?

– Det första som kommer att hända är att jag räknar med att det tar ett år att lära känna verksamheten. För det andra vill jag förvalta det som Jennie Leander Lilja sjösatt och lett under sina år som chef. Mitt första år ska jag förvalta och lära mig så mycket som möjligt.

undefined
För Vimmerbyborna är Patrik kanske mest bekant som teaterchef på Astrid Lindgrens Värld mellan 2017 och 2023. Dessförinnan var han teaterproducent i sagoparken. Dessutom driver 38-åringen, ihop med Mia Thelin, företaget Coachbruket AB, som verkar inom bland annat coachning, ledarskap, event och föreläsningar.

Vad tar du med dig från dina tidigare jobb?

– Jag får lita på mina meriter och mitt stora intresse för kultur. Ett välmående samhälle behöver kultur och framförallt barn och unga behöver få möjlighet att uppleva och utöva kultur, annars tror inte jag att ett samhälle kan må riktigt bra, säger Patrik Svedberg.

Förutom jobbet som teaterchef på ALV mellan 2017 och 2023 och dessförinnan teaterproducent i sagoparken driver 38-åringen, ihop med Mia Thelin, företaget Coachbruket AB, som jobbar med ledarskapsutveckling. 

– Coachbruket kommer att leva och dundra på och det är det jag jobbar med nu. Jag kommer att få ta en mer passiv roll när jag börjar på kulturskolan och min medverkan blir då som en bisyssla, säger Patrik Svedberg.

undefined
"Framförallt barn och unga behöver få möjlighet att uppleva och utöva kultur, annars tror inte jag att ett samhälle kan må riktigt bra", säger Patrik Svedberg.

Vilken är din egen relation till kulturskolan?

– Jag har inte jobbat här själv men mina barn har gått många år här och utifrån föräldraperspektiv har jag haft mycket kontakt med kulturskolan. Sen känner jag många som arbetar här och många som gör det har också arbetat hos mig på ALV tidigare.

Hur ser du på att komma in som chef i tuffa ekonomiska tider, både för kulturen och kommunen i stort?

– Utefter vad man hör och förstår om kommunens ekonomiska välmående just nu så kommer det att bli en utmaning. Exakt hur jag ska förhålla mig till det kommer jag att behöva lära mig och där har jag inte ett svar än.

Patrik Svedberg tillträder tjänsten som kulturskolechef den 19 augusti. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!