Omstridd Ica-plan ställs ut trots stora invändningar

Företrädaren för en grannfastighet har omfattande invändningar och synpunkter på kommunens förslag till ny detaljplan för området där Ica Kvantum är beläget. Det framgår av samrådsredogörelsen. Miljö- och byggnadsnämnden ser ändå inga skäl att avbryta processen utan beslutar att ställa ut en aningen reviderad plan för granskning.

Icas planer på expansion och utbyggnad har blivit en lång process. Nu beslutar miljö- och byggnadsnämnden att gå vidare med det nya förslaget till detaljplan trots omfattande invändningar från ägaren till fastigheten i bakgrunden, Abborren 20, på Magasinsgatan.

Icas planer på expansion och utbyggnad har blivit en lång process. Nu beslutar miljö- och byggnadsnämnden att gå vidare med det nya förslaget till detaljplan trots omfattande invändningar från ägaren till fastigheten i bakgrunden, Abborren 20, på Magasinsgatan.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-09-03 12:00

Den gällande stadsplanen för området tillåter inte en utbyggnad fastighetsägaren och butiksägaren vill göra. Därför har de ansökt om en ny detaljplan. Det förslaget lämnades ut för samråd i juni. Det innebär bland annat att mark som inte får bebyggas minskas, högsta tillåtna byggnadshöjd ökas från sex till åtta meter i norra delen. Det finns också en öppning för en utfart till Lundgatan.

Under samrådet har elva yttranden kommit in från myndigheter och ägare till närliggande fastigheter. Nio har inget att erinra mot planen.

Länsstyrelsen ser inget som hindrar att planen antas, men påpekar vikten av att trafiksäkerheten beaktas när avståndet mellan byggnaden och Magasinsgatan minskas, och ger råd om hantering av dagvatten samt hur eventuella framtida upptäckter av föroreningar i marken bör hanteras.

Utifrån det har mindre justeringar gjorts i förslaget.

Desto mer omfattande invändningar har Målfrids Fastigheter som äger en grannfastighet utmed Magasinsgatan. Yttrandet omfattar ett dussintal sidor plus bilaga med ett antal bilder.

undefined
Ica vill bygga ut, bland annat för mer butiksyta och mer personalutrymmen. En kritisk granne tycker att expansionen i så fall bör ske söder ut mot parkeringen eller gröna ytor intill. Invändningarna är inte skäl nog för att stoppa planförslaget, anser miljö- och byggnadsnämnden.

Grannen är helt emot den nya detaljplanen och riktar stark kritik mot kommunens hantering av ärendet och hävdar att planen bara gynnar en "utskocknes" fastighetsägare samt en aktör som dominerar livsmedelsmarknaden i Vimmerby.

Grannen menar att planen kommer att dränera Magasinsgatan på trafik vilket man menar drabbar både hyresgäster och fastighetsägaren genom färre kunder och sjunkande värde. 

"Det är ett märkligt förfarande när en fastighetsägare som har nått maximal exploateringsgrad av en fastighet ska kunna ändra detaljplanen till förfång för grannar. Det som då händer är ju att spelreglerna ändras till fördel för en aktör och till nackdel för en annan" skriver grannen bland annat.

I sitt yttrande skickar grannen även med förslag på flera andra möjligheter till utbyggnad, bland annat på nuvarande parkering.

Yttrandet är dock inget som påverkar den fortsatt planprocessen. 

"Eventuella olägenheter som ändringen kan medföra för närliggande fastigheter bedöms som små och inte tillräckliga som skäl för att avbryta planarbetet" skriver förvaltningen i samrådsredogörelsen.

Planförslaget är nu ute för granskning till den 25 september innan det läggs fram för antagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!