Brist på vikarier med körkort hot mot semester

Kommunen har extra svårt att hitta sommarvikarier med körkort till omsorgen. I slutänden kan det leda till att fast anställda tvingas flytta sin semester – trots att det inte blev något lokalt avtal om ersättning för de som kunde tänka sig att göra det frivilligt.

Hemtjänsten och omsorgen i ytterområden är svårast att hitta vikarier till, enligt Robert Lindström på förvaltningens bemanningsenhet. I slutänden riskerar ordinarie personal tvingas skjuta på sin sommarsemester. Något lokalt avtal om extra ersättning för det på frivillig bas blev det inte.

Hemtjänsten och omsorgen i ytterområden är svårast att hitta vikarier till, enligt Robert Lindström på förvaltningens bemanningsenhet. I slutänden riskerar ordinarie personal tvingas skjuta på sin sommarsemester. Något lokalt avtal om extra ersättning för det på frivillig bas blev det inte.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-04-13 08:00
undefined
Robert Lindström är verksamhetschef för bemanningsenheten på socialförvaltningen.

– Det är det absolut sista vi vill ta till. Vi tittar på alla andra tänkbara åtgärder för att slippa skjuta på medarbetares semester, säger Robert Lindström, chef för behandlingsenheten på socialförvaltningen.

Att hitta runt 250 vikarier till omsorgen är en utmaning inför varje semesterperiod. I slutet av förra året försökte kommunen få till ett lokalt semesteravtal med Kommunal om extra ersättning till de anställda som frivilligt lade en del eller hela sin semester utanför juni-augusti. 

– Vi erbjöd exakt samma avtal som tillämpas i Hultsfreds kommun, men vi kom inte överens, så något sånt erbjudande finns inte, säger Robert Lindström.

– Förhandlingen strandade och sen kom inte arbetsgivaren med något nytt förslag, säger Petra Dahlström Wall, ordförande för Kommunal i Vimmerby. 

Behovet av ett stort antal vikarier kvarstår likväl. För dagen fattas ungefär 40 vikarier för att klara verksamheten i sommar och helst ska de ha körkort.

– Det är extra svårt att hitta vikarier som har körkort. Det gör att ytterområden och hemtjänst är de mest kritiska punkterna, säger Robert Lindström.

Vad kan ni göra åt situationen om ni inte hittar fler vikarier?

– Vi försöker med olika aktiviteter. Vi har ständig direktkontakt mellan bemanningsenheten och varje enhet för att se om vi på något sätt kan planera och organisera arbetet annorlunda. Till exempel om det på något sätt går att samordna transporter.

– Vi har köpt in ett stort antal elcyklar för att på det sättet minska behovet av personal med körkort. Vi tittar också på om man kan styra de som inte har körkort till tätorten och på sätt få fler till ytterområden och hemtjänst, men det är inte alltid det funkar heller. Det sista vi vill är att skjuta på medarbetarnas önskemål om semester, säger han.

Ändå finns risken att så kan bli fallet.

undefined
Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunal i Vimmerby.

Hur nära inpå kan ni vidta en sån åtgärd?

– Vi vill ge besked så tidigt som möjligt och enligt det centrala avtalet ska man varsla två månader innan om man vill lägga semester utanför den ordinarie perioden, men det finns också andra regler när akuta situationer uppstår.

Petra Dahlström Wall vill inte kommentera risken att personal kan tvingas skjuta på sin semester i sommar.

– Det vill vi tala med arbetsgivaren om först, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!