Boende på Granen rädda hur det blir med omsorgen

Både hyresgäster på Granen och den politiska oppositionen i kommunen ställer sig frågande till majoritetens ambition att försöka sälja Granen. "Vi är rädda över vad som kan hända med vår äldreomsorg" säger Birgit Andersson som bott på Granen i många år.

Fastigheten Granen i centrala Vimmerby består av ett 60-tal lägenheter. I dagsläget köar ungefär 120 personer för en lägenhet på Granen. En värdering som gjorts pekar på 54 miljoner kronor. Nu ser kommunen över flera förutsättningar innan man ska fatta beslut om att lägga ut den till salu eller inte.

Fastigheten Granen i centrala Vimmerby består av ett 60-tal lägenheter. I dagsläget köar ungefär 120 personer för en lägenhet på Granen. En värdering som gjorts pekar på 54 miljoner kronor. Nu ser kommunen över flera förutsättningar innan man ska fatta beslut om att lägga ut den till salu eller inte.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-11 14:10
undefined
Birgit Andersson har bott på Granen i många år. Hon säger att det finns en oro för vad som kan hända med äldreomsorgen om kommunen säljer Granen till en privat ägare.

Hon är en av hyresgästerna i fastigheten som ägs av Vimmerby kommun sen 30-talet år tillbaka. När planerna att sälja Granen till en privat ägare åter är aktuella tänker hon och andra hyresgäster i första hand på äldreomsorgen.

– Vi tycker inte det är så roligt om de lägger över det också till privat regi, säger Birgit Andersson.

Hon berättar att företrädare för kommunen och Vimarhem var på besök för bara ett par veckor sen.

– Men att det finns tankar på att sälja var det ingen som sa något om, sånt får vi läsa om i tidningen.

Hur är det med allmänna utrymmen och aktiviteter på Granen?

– Vi hyr som vanliga lägenheter och ordnar en del aktiviteter själva. Det finns en kommunal aktivitetsgrupp också, men det har varit stilla i två år på grund av pandemin, men nu ska de komma i gång också, säger hon.

Hon påpekar att det är ont om lokaler.

– Tidigare hade vi Granebo och Tornsalen som var jättebra för festligheter och andra aktiviteter och ett bibliotek. Allt det är borta och har blivit kontor. Nu har vi bara matsalen kvar.

undefined
Vimarhems vd Johan Oléhn tycker att Granen är en bra fastighet, men säger samtidigt att det är bättre att en privat aktör köper än att Vimarhem köper. "Det öär säkert inga problem att sälja den" säger han.

Granen är byggd 1993 och består av drygt 60 lägenheter. Bostäderna hyrs ut genom Vimarhem och efterfrågan är stor.

– Det är runt 120 i kö till Granen just nu, säger Johan Oléhn, vd för Vimarhem.

Finns det något intresse från Vimarhem i det fall det blir en försäljning av Granen?

– Det är en bra fastighet och jag ser inga problem att sälja den om nu skulle bli så. Men jag tror att det är bra om det kommer in en extern aktör med icke kommunala pengar, även om vi inte har några skattepengar i vår verksamhet har vi ändå kommunal borgen, så det är nog att föredra någon annan köpare än det kommunala bostadsbolaget, säger Johan Oléhn.

undefined
Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) ser inget större intresse i partiet för att sälja Granen och radar upp flera frågor hon vill se svar på först.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) är tveksam till en försäljning och er flera frågetecken som behöver rätas ut.

– Det enda vi hört är att majoriteten öppnat för en försäljning och har inte haft någon diskussion i vår grupp ännu. Det är mycket som behöver genomlysas först. Vad är orsaken till en försäljning? Vad betyder det ekonomiskt för kommunen? Det har investerats en del i fastigheten sen frågan senast var aktuell, säger Helen Nilsson.

– Hur tas det emot av de boende och vad blir det för hyror om någon privat tar över?, säger hon.

Granen Vimmerby Birgit Andersson
Granen Vimmerby Birgit Andersson
Karta: Granen i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!