Fem år med caféet – hamnade här av en slump

I mars firar paret Berteau fem år med sitt café På Spåret, som ligger vi resecentrum i Vimmerby. Trots att inflationen och prisökningar gör att redan små marginaler blir ännu mindre, så ser de med tillförsikt på framtiden.

Linda och Thierry Berteau fann varandra i Bordeaux, Frankrike. Men att de skulle hamna i Målilla och driva café i Vimmerby fanns inte på kartan då.

Linda och Thierry Berteau fann varandra i Bordeaux, Frankrike. Men att de skulle hamna i Målilla och driva café i Vimmerby fanns inte på kartan då.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2023-02-04 07:00
undefined
Runtom i caféet finns små detaljer som påminner om Thierrys hemland Frankrike.

En kall förmiddag i februari kliver Vimmerby Tidnings reporter in på det lilla caféet som är beläget i Vimmerbys resecentrum. En doft av kaffe fyller näsborrarna. Förutom de klassiska inventarierna som tidningsställ och tobakshyllor över kassan, så fastnar ögonen på små detaljer. En tavla föreställande Eiffeltornet samsas med lokala tidningsurklipp. Under ett av parasollerna hänger en halsduk med FRANCE skrivet i stora bokstäver. Bakom disken står paret Linda och Thierry Berteau. 

Ett ganska klassiskt svenskt stationsfik som drivs av en fransman. Hur kommer det sig egentligen? Det hela började med en värmländska som för 15 år sen flyttade till Bordeaux för att lära sig franska.

– Jag tänkte att om ett år så ska jag ändå kunna ha lärt mig lite franska. Men alla jag träffade var i min ålder och de fransmän jag träffade pratade bra engelska, och vi var ett gäng med ryssar, koreaner, japaner och kineser, så vi pratade alltid engelska, berättar Linda Berteau och fortsätter:

– Men efter ett år så kände jag att :"fan jag kan inte ett ord mer än när jag kom hit". Så jag köpte en liten ordbok med svenska och franska som jag hade med till affären och snappade upp ord. Sen köpte jag hela Sex and the city på dvd och körde franskt tal och franskt text. 

Metoden för språkinlärning funkade. När hon sökte ett jobb på restaurang var det hennes blivande make, Thierry Berteau, som anställde henne.

– Han har alltid haft restauranger. Redan som 20-åring hade han sin första pizzeria, berättar Linda. 

För åtta år sen köpte de ett hus i Målilla. Mest ett litet hus för att ha en punkt i Sverige. Men planen var aldrig att bli bofast. 

– Men sen ville Thierry prova på att flytta hit. Jag tänkte; grattis, du kommer stå ut i två veckor. Jag kände att det är inte så riskabelt, men vi är kvar fortfarande, skrattar hon. 

undefined
Skadegörelse och stök på resecentrum gör att Thierry Berteau önskar att det sätts upp övervakningskameror.

Men att få ett jobb när man bara pratar franska är svårt. Lösningen hittade paret när de såg en annons om att caféet på resecentrum var till salu, för fem år sen.

– Han har inget vidare språköra. Att hitta jobb på såna här små ställen när man inte har språket är hopplöst. Han inte är den typen som vill vara hemma. Även om han inte direkt tjänar några stora summor här så känner han att det är hans och han trivs med det, säger Linda om maken Thierry.

Språket är fortsatt ett litet problem. Under intervjun översätter Linda snabbt vad som sägs till franska, och lika snabbt tillbaka till svenska när Thierry säger något. 

– Svenskarna gillar att jag är fransman, säger Thierry och ler. 

Att driva ett fik i en liten stad som Vimmerby utan att kunna varken engelska eller svenska, kan ses som ett stort hinder. Men på något sätt får Thierry det att funka.

– Han lyckas ju, han klarar av det här trots att han inte har språket, säger Linda Berteau stolt. 

En av de bästa sakerna med att driva caféet är kundkontakten, konstaterar både Linda och Thierry. Caféet har sina stammisar som ständigt återkommer. 

Men under de fem åren har det inte bara varit en dans på rosor. Linda berättar om olika inbrott som skedde i början, men som nu lugnat ner sig. 

– Kommunen är suveräna, de har stöttat oss jättemycket, säger hon.

Men skadegörelse och annat stök i väntsalen påverkar caféägarna. Bara för några dagar sedan stängde Thierry caféet flera timmar tidigare än vanligt, när det var stökigt i väntsalen. Paret oroar sig inte bara för sin egen säkerhet, utan också säkerheten för resenärer och kunder.

– Det skulle behövas övervakningskameror, det skulle få ordning på mycket, säger Thierry. 

undefined
"När vi flyttade hem till Sverige så flög vi via Oslo och fick åka tåg till Hultsfred. Då på den långa resan var det svårt att få någon varm mat på fiken. Därför vill vi se till att kunna erbjuda något varmt", säger Linda Berteau. I framtiden hoppas de kunna satsa mer på det.

En annan utmaning i dagsläget är ekonomin. I samhället i stort så ökar inflationen och priset på många varor har ökat rejält. 

– Det gör att redan små marginaler blir ännu mindre. Vi kan inte höja priserna gentemot våra kunder, säger Linda. 

Genom att ha åtagit sig ytterligare ett uppdrag så lyckas man täppa till ett litet hål i ekonomin.

– Att vi har fått städningen av väntsalen och toaletterna har räddat upp det vi tappar på caféet, säger hon. 

undefined
I mars 2018 tog de över caféet. Tidningsurklippet från då sitter uppe på väggen.

Med fem år i ryggen så blickar de framåt.

– Sen får man se i framtiden när allt det här är över med ekonomin, vad som händer. Jag tänker på sommarmånaderna, då kanske det går att utveckla något mer. Vi har allt våra idéer, säger Linda Berteau. 

undefined
Makarna Berteau jobbar hårt, på varsitt håll. Thierry kommer till jobbet redan vid 04.30 på morgonarna och går först vid 18 på kvällen. Linda jobbar som undersköterska på två olika uppdrag i Hultsfred.
Pandemin blev inte så kämpigt för caféet. De upplever att det är en svårare situation nu, när inflationen ökar.
Pandemin blev inte så kämpigt för caféet. De upplever att det är en svårare situation nu, när inflationen ökar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!