På söndag eftermiddag hålls debuten för ett nytt nyårsfirande i Vimmerby. Ett fackeltåg går från Källängsparken upp till torget. Där kommer det bli ljusshow vid rådhuset, vara musik och hållas en tidig nyårsnedräkning.
– Vi är supertaggade att få göra detta. Vi fick napp med Live Audio Group som kommer att sköta ljusapparaturen och Alice Hartvig kommer stå för musiken. Det är också väldigt många har hört av sig och sagt att de kommer. Det har uteslutande varit positiva reaktioner hittills, säger Hampus Thorstensson.
Eventet arrangeras av Vimmerby Camping. Idén på att ha ett firande som fungerar både för barn och husdjur föddes redan för ett par år sedan.
– Vi började tänka på det efter att ha blivit föräldrar. Något som man vill är att ens barn ska få uppleva det som är roligt, som nyårsafton. Hur häftigt det är när många samlas, kollar varandra i ögonen och önskar gott nytt år. Men att hålla uppe en 3-åring för att njuta av 12-slaget krävs ganska mycket. Vi har också husdjur. Så förra året gjorde vi en liten grej på eftermiddagen där vi bor med tysta raketer, och fick massor av människor som kom. Så då föddes tanken på att varför inte gör det lite större och lite häftigare till i år.
Prislappen för arrangemanget ligger på över 100 000 kronor och på grund av det var det ett tag osäkert på om det skulle kunna bli av.
– Kommunen var varit väldigt positivt inställda men berättade att det inte fanns pengar i kommunkassan till det. Vilket vi förstår. Så vi hörde av oss till företagare i kommunen. Det finns många som har ett hjärta av guld. Så nu är de 19 företag som hoppar på med ekonomisk stöttning för att det ska kunna bli av. Sedan är vi inte helt i hamn. Om det mot förmodan skulle komma in så att det blir ett överskott då kommer det garanterat hamna till nästa år. Det är en Karl-Bertil Jonsson-tanke och finns ingen ekonomisk vinning.
Är det här början på en tradition?
– År till år får man se hur omvärlden och familjesituationen ser ut. Men jag har svårt att se att det inte skulle kunna bli något liknande nästa år.
Till eventet har 50 facklor samlats in och Hampus Thorstensson poängterar att det ett säkerhetstänk.
– Eftersom vi har levande eld kommer det vara åldersgräns på att hantera facklorna. Det kommer också finnas funktionärer som har med sig släckutrustning, berättar han.