Regeringen satsar på bidrag till lanthandlarna

På grund av läget i världen ska regeringen nu satsa sammanlagt 25 miljoner kronor på ett extra servicebidrag som ska stödja Sveriges landhandlare – något som välkomnas av lokala handlare.

Ica-handlaren i Storebro, Jakob Riis, berättar att de arbetar mer med priserna nu än tidigare.

Ica-handlaren i Storebro, Jakob Riis, berättar att de arbetar mer med priserna nu än tidigare.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2023-01-03 06:00

Nyheten kommer ifrån ett pressmeddelande som regeringen publicerade på onsdagen och bidraget gäller under år 2023.

Jakob Riis driver Ica Nära i Storebro och berättar att de skenande inköpspiserna till butiken är ansträngande. Han ser positivt på regeringens satsning.

– Det är många som tror att vi bara höjer priserna men rent krasst får vi mindre marginaler och elkostnaden är mycket större. I november betalade vi dubbelt så mycket. Som mest var det i augusti, då betalade vi sex gånger mer än vad vi brukar.

undefined
Ica-handlaren i Storebro, Jakob Riis, berättar att de arbetar mer med priserna nu än tidigare.

Samtidigt arbetar de med att vara energieffektiva, bland annat med vilka tider de väljer att frosta av kyl och frys.

Vimmerby Tidning har skrivit om Lena Ahlström som driver Ica Nära i Frödinge. Mattias Sandh, som driver Handlar`n i Gullringen. Båda uttryckte då att läget är ansträngt till följd av höjda matpriser, elkostnader och inflation.

Nu säger Ahlström att de har ett bra elavtal vilket gör att de kostnaden inte blir så mycket högre än tidigare. Däremot känner de av ökade matpriser mer.

– Allt annat är dyrt, både inköp och ut. Folk håller i sina pengar och det gör jag med. Det är så det är.

undefined
Lena Ahlström driver Ica Nära i Frödinge och säger att de har ett elavtal som gör så att butiken inte påverkas så mycket av höjda elpriser.

Hon har inte så mycket att säga om nyheten från regeringen om servicebidraget ännu då det inte vet när stödet kan bli aktuellt att betalas ut.

– Det vore väl trevligt om man fick det men det är inte mycket att kommentera på. De har ändrat sig förut så vi får se vad som händer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!