Så påverkas matbutikerna av leveransproblemen

"Leverantörerna har svårt att hinna ikapp", berättar Ica-handlare Pelle Lindqvist i Vimmerby

Under sommaren drabbas både Systembolaget och matvarubutiker av leveransproblem. "Många leverantörer har haft ett väldigt högt tryck under lång tid", säger Pelle Lindqvist på Ica kvantum.

Under sommaren drabbas både Systembolaget och matvarubutiker av leveransproblem. "Många leverantörer har haft ett väldigt högt tryck under lång tid", säger Pelle Lindqvist på Ica kvantum.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-07-28 10:00

 –Många leverantörer har haft ett väldigt högt tryck under lång tid. Pandemin har gjort att folk har varit mer hemma och ätit på ett annat än innan. Så extralagren är inte jättestora hos ett flertal leverantörer på grund av det. Nu när det smäller till med jättebra väder också är det många som har det lite halvjobbigt, berättar Pelle Lindqvist på Ica Kvantum. 

Den senaste tiden har Systembolaget och flera matvarukedjor landet över drabbats av leveransproblem. Pelle Lindqvist menar att det nu framförallt märks i dryckeshyllorna och bland glassen.

– Redan studentveckan var det så bra väder att många leverantörerna körde slut på sina extralager redan då. Det är del vatten och andra produkter i dryckeshyllan som har svårt att leverera. Har leverantören tio sorters smaker i vanliga fall kanske man i ett sådan här läge fokuserar på de populäraste smakerna, vilket gör att det kan bli tomt på vissa mindre smaker. 

undefined
"I kombination med att vädret varit väldigt bra och någon leverantör kört sönder någon maskin så har det skapat lite bekymmer", berättar Pelle Lindqvist på Ica kvantum.

Väderleken i kombination med att det varit fotbolls EM och nu OS har gjort att vissa sorters snacks och chips blivit en bristvara.

– Det har även blivit restnoteringar på en hel del chipssorter. Sedan är det en leverantör som har problem att få ut kyckling till full kapacitet eftersom de har problem med en av sina anläggningar. Så det märks eftersom det grillas mycket nu. 

På det stora hela menar Pelle Lindqvist att leveransproblem ändå inte ställer till för stora bekymmer. 

– Nu efter helgen kommer det komma upp varor i hyllorna igen. Men det är klart att det kan gapa lite tomt på sina ställen innan leverantören hinner ikapp. Så vi får försöka leta alternativa produkter i de fall de finns. På det stora hela finns det grejer men som kund kanske man får välja ett annat märke än det man är van vid. Sedan är det begränsningar i vissa varukategorier där det inte finns alternativ. 

undefined
Björn Johansson på Tempo menar att det är ungefär som normalt men att det är brist på ett par varor.

På Tempo menar handlare Björn Johansson han märkt av leveransproblemen i en begränsad skala och att det är brist på ett par varor.

– Majs på burk är det brist på. Revben också, vi fick knappt några i morse och det är många som vill grilla. Men brist på revben är det lite från och till, ett ständigt återkommande problem. Förutom de varorna flyter det på rätt bra. 

På Coop Fiskaregatan menar butikschef Nathalie Larsson att hon inte märkt av sommarens leveransproblem.

– Det fungerar bra här och vi får de varor som vi behöver, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!