Politiker i kommunstyrelsen döms för smuggelbrott

För en dryg månad sedan valde fullmäktige i Vimmerby kommun in honom i kommunstyrelsen. På onsdagen dömde Kalmar tingsrätt Roger Sunesson (SD) för olovlig befattning med smuggelgods.

Vimmerbypolitikern Roger Sunesson (SD) döms för att vid sju tillfällen ha köpt insmugglad alkohol, till ett sammanlagt värde av 34 000 kronor.

Vimmerbypolitikern Roger Sunesson (SD) döms för att vid sju tillfällen ha köpt insmugglad alkohol, till ett sammanlagt värde av 34 000 kronor.

Foto: Jimmy Karlsson/Tullverket

Vimmerby2022-06-22 16:00

Historien som rullats upp i tingsrätten i Kalmar har sina rötter i mellersta delarna av länet. En man i 35-årsåldern har åkt till Tyskland och handlat stora mängder sprit, öl och vin. Han har sedan sålt dryckerna vidare till personer i den egna bekantskapskretsen.

Trafiken har pågått i flera år och en av köparna som spårats upp under utredningen är SD-politikern Roger Sunesson, som den 9 maj utsågs till ersättare i kommunstyrelsen i Vimmerby. Till Vimmerby Tidning säger han att han inte håller med om den fällande domen.

 – Jag är inte ense med tingsrättens bedömning, det är jag inte, säger Roger Sunesson (SD).

Enligt åtalet köpte Sunesson öl och starksprit för 34 000 kronor på tio månader under 2018 och det är också det han döms för, eftersom tingsrätten också gör bedömningen att den person han köpt varorna av ägnat sig åt smuggling. Enligt förundersökningsprotokollet har Sunesson köpt drycker för drygt 150 000 kronor sedan han etablerade kontakten med den 35-årige spritsmugglaren. 

Roger Sunesson kandiderar till fullmäktige i kommunvalet i Vimmerby i september och står som femte namn på SD-listan. Partiet har i dag sex mandat i fullmäktige, men två av dem innehas av paret Jakobsson som lämnat partiet under mandatperioden. SD-politikern tror inte att domen påverkar väljarnas förtroendet för honom i någon större utsträckning. 

– Det vet jag inte och det får nog andra bedöma. Jag hoppas inte att det gör det men det ser ju inte bra ut att få en dom på sig, säger Roger Sunesson.

Brottet som Vimmerbypolitikern nu döms för heter olovlig befattning med smuggelgods. Straffet blir 60 dagsböter om 590 kronor, sammanlagt 35 400 kronor. Politikern tror inte att hans kandidatur till fullmäktige påverkas av domen.

– Nej jag tror inte det, om jag ska vara helt ärlig. Jag har gjort rätt för mig och betalat för alkoholen och nu kommer jag ju att få betala en gång till. Det får jag ta, säger Roger Sunesson. 

Kommer du att överklaga domen?

– Nej, jag låter det vara. Det är så pass längesedan som det hände, det var till och med innan förra valet. Om de andra i målet anser att det är värt att överklaga kanske jag hakar på, men jag tycker nog inte att det är värt det, säger han.

Sverigedemokraterna i Vimmerby skriver i ett pressmeddelande att det "givetvis är allvarligt med förtroendevalda som blivit ålagda att betala böter."

– Vi har därför noggrant gått igenom domen och även haft samtal med honom, skriver en företrädare för partiet.

Vidare menar Sverigedemokraterna i Vimmerby att Roger Sunesson varit transparent gentemot partiet tidigt och att han aldrig tidigare varit straffad.

– Jämte att detta har hänt för nästan fem år sedan, så har vi fortsatt förtroende för honom, meddelar partiet.

Texten har uppdaterats med kommentar från Sverigedemokraterna i Vimmerby.

Den dömda politikern tror inte att förtroendet för honom påverkas nämnvärt av den fällande domen. "Jag har gjort rätt för mig och betalat för alkoholen och nu kommer jag ju att få betala en gång till. Det får jag ta", säger Roger Sunesson (SD).
Den dömda politikern tror inte att förtroendet för honom påverkas nämnvärt av den fällande domen. "Jag har gjort rätt för mig och betalat för alkoholen och nu kommer jag ju att få betala en gång till. Det får jag ta", säger Roger Sunesson (SD).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!