Ung Vimmerbybo misstänks för terrorbrott – åtalet skjuts fram

Det blev inget åtal på onsdagen mot den man i 20-årsåldern från Vimmerby, som suttit häktad i snart en månad på sannolika skäl misstänkt för flera terrorbrott.

Vimmerby2024-07-02 14:00

Den misstänkta mannen, som är skriven på en adress i Vimmerby kommun, greps på Arlanda i början av juni. Vid samma insats genomfördes också husrannsakningar på flera olika adresser i södra Sverige. Enligt Åklagarmyndigheten är mannen misstänkt för deltagande i terrororganisation, finansiering av terrorism och resa för terrorism.

De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan december 2023 och juni 2024, men i övrigt har Säkerhetspolisen varit förtegen och lämnar inte ut några uppgifter. Det framgår exempelvis inte exakt var brotten ska ha begåtts.

– Vi går i princip aldrig in närmare på detaljer om misstänkta, har Säpos presstalesperson Adam Isaksson Samara tidigare berättat för Vimmerby Tidning.

Den 5 juni häktades mannen med restriktioner. Han förbjöds bland annat från att ta emot besökare och följa nyhetsmedier. Senast på onsdagen den 3 juli skulle åtal vara väckt. 

Chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål har hand om ärendet, men har i ett tidigare pressmeddelande skrivit att han inte kommer att kommentera ärendet överhuvudtaget. Han är fåordig när Vimmerby Tidning når honom på tisdagseftermiddagen.

Tydligt är i alla fall är att åtalet kommer att skjutas upp

– Jag har begärt åtalsförlängning. Mer än så kommer jag inte att kommentera ärendet, säger han.

På onsdagen hölls omhäktningförhandling där utfallet blev att mannen får sitta kvar i häktet.

Senast den 26 juli ska åtalet vara väckt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!