Ung Vimmerbybo misstĂ€nks för terrorbrott – Ă„talet skjuts fram

Det blir inget Ätal pÄ onsdagen mot den man i 20-ÄrsÄldern frÄn Vimmerby, som suttit hÀktad i snart en mÄnad pÄ sannolika skÀl misstÀnkt för flera terrorbrott.

Vimmerby2024-07-02 14:00

Den misstĂ€nkta mannen, som Ă€r skriven pĂ„ en adress i Vimmerby kommun, greps pĂ„ Arlanda i början av juni. Vid samma insats genomfördes ocksĂ„ husrannsakningar pĂ„ flera olika adresser i södra Sverige. Enligt Åklagarmyndigheten Ă€r mannen misstĂ€nkt för deltagande i terrororganisation, finansiering av terrorism och resa för terrorism.

De misstÀnkta brotten ska ha begÄtts mellan december 2023 och juni 2024, men i övrigt har SÀkerhetspolisen varit förtegen och lÀmnar inte ut nÄgra uppgifter. Det framgÄr exempelvis inte exakt var brotten ska ha begÄtts.

– Vi gĂ„r i princip aldrig in nĂ€rmare pĂ„ detaljer om misstĂ€nkta, har SĂ€pos presstalesperson Adam Isaksson Samara tidigare berĂ€ttat för Vimmerby Tidning.

Den 5 juni hĂ€ktades mannen med restriktioner. Han förbjöds bland annat frĂ„n att ta emot besökare och följa nyhetsmedier. Senast pĂ„ onsdagen den 3 juli skulle Ă„tal vara vĂ€ckt. 

ChefsÄklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för sÀkerhetsmÄl har hand om Àrendet, men har i ett tidigare pressmeddelande skrivit att han inte kommer att kommentera Àrendet överhuvudtaget. Han Àr fÄordig nÀr Vimmerby Tidning nÄr honom pÄ tisdagseftermiddagen.

Tydligt Àr i alla fall Àr att Ätalet kommer att skjutas upp

– Jag har begĂ€rt Ă„talsförlĂ€ngning. Mer Ă€n sĂ„ kommer jag inte att kommentera Ă€rendet, sĂ€ger han.

PÄ onsdagen hölls omhÀktningförhandling dÀr utfallet blev att mannen fÄr sitta kvar i hÀktet.

Senast den 26 juli ska Ätalet vara vÀckt

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!