– Vi kommer inte att höja taxan i år, men vi behöver rejält tänka på hur vi ska tackla den här situationen över tid, säger vd Olle Fogelin på en pressträff på torsdagen där bolaget presenterade delårsrapporten och en prognos för resten av året.
Den pekar i en helt annan riktning än bokslutet för 2022 som stannade på en rekordhög vinst på 48,7 miljoner kronor.
– Ett exceptionellt bra år, men det vi nu har att förhålla oss till är budgeten för i år och där ser vi mycket högre kostnader, säger Olle Fogelin.
Bränslet till Tallholmen har ökat med sex miljoner kronor över budget och med fyra miljoner när det gäller närvärmeverken där mer bioolja än beräknat har använts.
Samtidigt minskar bolagets inkomster på elproduktionen på Tallholmen med två miljoner kronor, också det gentemot budget.
– Vi har också lån på Tallholmen och stigande räntor, säger han.
Det gör att fjärrvärmen och elproduktionen i år ser ut att gå plus minus noll, från att i fjol ha varit rena guldgruvan.
– Vi är i en berg- och dalbana för både bränslepris och elpris och behöver jobba med det. Fjärrvärmen är viktig och ett smart sätt att värma bostäder och det avlastar elnätet.
– Därför behöver vi ha ett pris som är attraktivt och samtidigt på en nivå som innebär att affären går ihop sig för oss. Det kan vara så att bränslepriserna är på en tillfällig topp, säger han.
Någon prognos för hur mycket taxan kan höjas nästa år vill han inte spekulera om.
– Det vet jag ingenting om i dag. Det kommer vi att jobba med under hösten, säger Olle Fogelin.
Andra delar av bolagets verksamheter som också ligger på minus är VA där kostnader för oförutsedda grävarbeten efter vattenläckor är främsta anledningen till ett minus på 1,4 miljoner för helåret.
Prognosen för renhållningen pekar på ett minus på 2,2 miljoner.
– Det beror i första han på ökade personalkostnader för återvinningscentralen där en entreprenör driver verksamheten medan vi rekryterar ny personal. Vi har anställt en och rekryterar ytterligare en personal, säger Olle Fogelin.
Merkostnaden för det blir 1,3 miljoner kronor i år.
Totalt pekar prognosen på ett minus på knappt 200 000 kronor för Vemab.