Skogsbrandssäsongen är här – "Extrem brandrisk"

Skogsbrandssäsongen har startat i Vimmerby kommun. Brandrisken beskrivs som extremt hög i skog och mark.

Skogsbrandssäsongen är här. Under torsdagen bröt en skogsbrand ut utanför Rumskulla. Räddningschef Peter Helge berömmer personalens insats. "Jag är jättenöjd med insatsen. Det är guldstjärna på brandpersonalen, det arbetet de gör är a och o."

Skogsbrandssäsongen är här. Under torsdagen bröt en skogsbrand ut utanför Rumskulla. Räddningschef Peter Helge berömmer personalens insats. "Jag är jättenöjd med insatsen. Det är guldstjärna på brandpersonalen, det arbetet de gör är a och o."

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-26 16:00

Under torsdagseftermiddagen bröt en skogsbrand ut utanför Rumskulla. Två helikoptrar kallades in och vattenbombade området. Räddningstjänsten kämpade i timmar och kunde till slut lämna sent på kvällen.

– Vi har kommit in i skogsbrandssäsongen och det torkar upp fort i skogarna, berättar Peter Helge, räddningschef i Vimmerby kommun.

En torr maj har gjort att risken för skogsbränder redan nu är stor i Vimmerby kommun. Från klockan 12 på fredagen infördes eldningsförbud i skog och mark.

Hur stor är risken för skogsbränder?

– Om man tittar på brandriskvärderna är risken extremt stor nu. När man kommunicerar till allmänheten så pratar man om en 5-poängsskala, 1-5. Sedan finns det också 5E som är extrem. Vi är på 5 och 5E nu på dagarna.

undefined
"Vi tillhör nu ett ledningssystem där vi hjälps åt så det är inget problem att få förstärkning från andra kommuner om vi skulle behöva det. Skulle det brinna i alla kommuner får vi ta hjälp från andra delar av Sverige. Så vi är mycket bättre förberedda än vi var 2014 och 2018. Vi har en etablerad samverkan", berättar Peter Helge.

Framåt förutspås också en varm och torr sommar likt den 2018, då stora skogsbränder bröt ut. Men tillskillnad från då menar Peter Helge att räddningstjänsten är mycket bättre förberedda.

– Vi är inte ensamma längre och är bättre rustade. Efter de stora bränderna 2014 och 2018 kom det utredningar som visade på att kommunerna måste rusta sig bättre för skogbränder. Framförallt att ha förberett en samverkan. Så nu tillhör vi ett ledningsystem; Jönköping-Vimmerby-Västervik-Hultsfred. Det gör att skulle något hända så kan vi få bättre resurser. Sedan har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap flygplan och helikoptrar beredda. Man flyttar ut resurserna i Sverige vartefter skogbrandsrisken är. Så nu har man ett antal här i området. Vi har också brandflyget som åker slingor. Så det görs mycket i samhället.

undefined
"Även nu under sommaren när många vill vara lediga så ställer brandpersonalen upp. Det är jätteviktigt. Det man är orolig för är hur mycket det sliter på dem om det blir en skogsbrandssommar", säger Peter Helge.

Hur är känslan inför sommaren?

– Jag känner mig lugn med att vi har resurser, ökad kunskap och skaffat mer utrustning. Jag känner att vi har tillräckligt med personal. Sedan förstår jag att många blir oroliga och man ska vara försiktig nu när man är ute i skog och mark. Man ska fundera på var man grillar, om man måste grilla, och i så fall var man tömmer kolet. Vart man fimpar cigaretter. Man får inte göra upp vanlig eld för att värma sig längre och man ska absolut inte få för sig att elda ris.

Vad krävs för att brandrisken ska gå ner?

– Ordentligt med regn, det räcker inte med några timmar. Fördelen än så länge är att kvällarna och nätterna blir svalare med högre luftfuktighet. Men ju närmare vi kommer sommaren blir det torrare och torrare i luften och risken ökar ännu mer. Största risken är åskan, den kan många gånger orsaka bränder.

undefined
Peter Helge berättar att det är viktigt för alla skogsägare att förbereda sig på vad de ska göra vid en skogsbrand. "Vi har skräckexempel där vi ringer skogsägare och de säger "Har jag skog där?". De stora skogsbolagen har beredskap men inte alltid de små skogsägarna. Det är viktigt att man har förberett sig. Framförallt att man finns tillgänglig på telefon, följer vad som händer på marken och har beredskap för att kunna efterbevaka. Kan man inte vara på plats själv, kolla om det är någon annan man kan få hjälp av.
Peter Helge är räddningschef i Vimmerby kommun.
Peter Helge är räddningschef i Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!