Skolornas framtid är hotad: "Vi behöver mer pengar"

Vimmerby Tidning har tidigare berättat att nedläggningshotet mot en eller flera småskolor rycker allt närmare. Nu väntar en ny fas. I nästa vecka ska kommunen träffa flera föräldragrupper för att prata om framtiden.

Chefer från barn- och utbildningsförvaltningen ska träffa föräldraföreningarna i Gullringen, Djursdala, Rumskulla och Tuna.

Chefer från barn- och utbildningsförvaltningen ska träffa föräldraföreningarna i Gullringen, Djursdala, Rumskulla och Tuna.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-10-11 20:45

I mitten av september hade barn- och utbildningsnämnden en pressträff – där man redovisade ett underskott på 16 miljoner kronor. Då skärptes tonläget mot småskolorna.

– Den senaste budgetuppföljningen är allt annat än positiv. Vi ligger sämre till nu än i våras och vi måste göra något och då tittar vi på allt. Det handlar om att antingen öka besparingen på skolpengen ytterligare så att alla elever drabbas eller att göra något åt skolstrukturen, sa nämndens ordförande Peter Karlsson (C) på pressträffen.

Han sa även att det "finns en gräns för hur liten en skola kan bli."

undefined
Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I nuläget finns det varken några beslut eller förslag som rör skolornas framtid. Däremot har förvaltningen fått i uppdrag att se över strukturen för både grundskolan och förskolan.

Det har väckt oro bland många föräldrar på landsbygden. Inte minst med tanke på den stormiga och infekterade debatt som fanns 2015 när flera småskolor hotades av nedläggning.

– Såklart tycker vi att det är tråkigt och oroväckande att nedläggning är något som tittas på igen, sa Emelie Karlsson, ordförande i Tuna föräldraförening, när nedläggningshotet fick nytt liv för några veckor sedan.

undefined
Chefer från barn- och utbildningsförvaltningen ska träffa föräldraföreningarna i Gullringen, Djursdala, Rumskulla och Tuna.

Inom kort ska tjänstemän från kommunen träffa föräldragrupperna på Brännebro, Djursdala, Rumskulla och Tuna skola för att prata om läget. Den första träffen är i början av nästa vecka.

Vimmerby kommun representeras av barn- och utbildningschefen Ola Karlsson, grundskolechefen Caroline Ålund och förskolechefen Eva Johansson.

– De här träffarna ingår i konsekvensanalysen som förvaltningen gör just nu. Vi inom politiken kommer träffa allmänheten vid ett senare tillfälle, säger Peter Karlsson.

Vad har du fått för reaktioner sen pressträffen i september, då skolfrågan återigen hamnade i fokus?

– Jag känner att det finns en förståelse för att vi i BUN sitter i en svår ekonomisk situation. Sen är det absolut ingen som tycker det är bra att lägga ner en skola, men vi känner att vi måste vända på alla stenar.

– För närvarande har vi mycket lokaler i förhållande till hur många elever vi har. Vi skulle få rum med 700 elever till i Vimmerby kommun och tittar vi på befolkningsutvecklingen ser den inte positiv ut. Det är tråkigt, men så är det. Om vi vill ha skolor på alla orter måste barn- och utbildningsnämnden få mer pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!