Skolstart på plats – rutiner mot smittspridning kvar

På grund av få fall av covid-19 kommer skolorna att öppna upp som vanligt när höstterminen börjar. Men att stanna hemma vid symtom är fortfarande lika viktigt.

Trots en låg smittspridning behålls rutiner som att stanna hemma vid symtom och ha god handhygien. Detta för att inte smittan ska öka ytterligare när människor går tillbaka till skola och jobb.

Trots en låg smittspridning behålls rutiner som att stanna hemma vid symtom och ha god handhygien. Detta för att inte smittan ska öka ytterligare när människor går tillbaka till skola och jobb.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2022-08-19 06:00

Under sommaren har antalet bekräftade fall av covid-19 långsamt ökat i kommunen. Tidigare skrev Vimmerby Tidning om att hälsocentralen dock inte märkt av ett ökat tryck. Nu drar snart skolorna igång och skolchefen Ola Karlsson berättar att skolstarten ser ut som vanligt.

– De möjligheterna vi tidigare har haft med distansundervisning är bortplockade nu, så alla skolor kommer att starta på plats. Det är det som gäller nu, att allt sker på plats, säger han.

Just nu är det ingen stor smittspridning i kommunen. Men skolorna kommer att hålla kvar vid vissa rutiner för att förhindra en eventuell smittspridning.

– Vi kommer givetvis informera om vikten av att vara hemma om man har symtom, det gäller både medarbetare och elever. Vi har kvar våra rutiner för handhygien också.

Under sommaren har nivåerna av bekräftade fall sakta stigit. Under vecka 30 var det nio bekräftade fall i kommunen och en månad tidigare var siffran tre. Trots de låga nivåerna är det fortfarande viktigt att stanna hemma när man är sjuk och vaccinera sig om man kan.

– Nu har rekommendationer för testning för samtliga, förutom inom vård och omsorg, tagits bort. Vilket gör att det kommer vara svårt att veta om personer som är sjuka som har covid-19 eller inte, säger Ola Karlsson och fortsätter:

– Det viktiga här är som sagt att inte gå till arbetet om man känner symtom eller att man släpper iväg sina barn till skola eller förskola med symtom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!