Skyddsjakten på vandringsvarg i länet stoppas

Skyddsjakten på vargen är stoppad i länet efter överklagan av Svenska Rovdjursföreningen. "Vi har inte problem med skyddsjakt. Men det här är ett unikt fall. Vi anser att den här vargen har en oerhörd betydelse för den svenska vargstammen", säger Magnus Orrebrant, pressansvarig på Svenska Rovdjursföreningen.

Skyddsjakten på vargen som nu rör sig genom Kalmar län har stoppats efter överklagande.

Skyddsjakten på vargen som nu rör sig genom Kalmar län har stoppats efter överklagande.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

vimmerby2023-11-23 14:39

Det var under tisdagen den 21 november som beslutet om skyddsjakt på varg för första gången fattades i Kalmar län. Det efter att en vandringsvarg under en kort period legat bakom flera attacker på tamboskap i södra länet

Beslutet har nu överklagats av Svenska Rovdjursföreningen och Länsstyrelsen i Kalmar län uppgav under torsdagen att skyddsjakten stoppas av Förvaltningsrätten tills slutgiltigt avgörande. 

– Vi är per definition inte emot skyddsjakt om det är upprepade attacker av en identifierad individ. Ofta handlar det då om vandringsvargar och det har mycket med slumpen att göra. Om de råkar vandra där det är mycket fårgårdar är risken större att de stöter och spontant jagar dem för att jaktinstinkten triggas, säger Magnus Orrebrant men menar att det i det här fallet råder speciella omständigheter. 

– Skälet att vi överklagar är att det rör sig om en genetiskt viktig varg. Vargen härstammar från ett revir i Norge, som är sprunget ur finsk-ryska vargar. Hela Sveriges vargstam är beroende av att det kommer in nya gener för att den är så inavlad. Därför är det så viktigt att den här vargen får vara och att den lyckas etablera nytt revir som sprider friska gener till stammen. 

undefined
”Det är fastställt att vi i Sverige ska ha minst 300 vargar. Det bygger på att det kommer in en varg minst vart femte år med friska gener till Sverige och Norge. Den enda vargen som har kommit in de senaste 5 åren är ett revir som finns i Norge. Tillåter vi inte i Sverige att det reviret får sprida sig med nya vargar till Sverige då kan vi inte stanna vid 300 vargar. Då skulle vi behöva oerhört många fler för att det inte skulle bli för mycket inavel. Om det är en isolerad population utan invandring krävs någonstans 1700-2000 vargar för att stammen ska vara frisk. Annars krävs det friskt blod och det är därför vi kämpar just för den här vargen”, säger Magnus Orrebrant, pressansvarig på Svenska Rovdjursföreningen.

Om vargen fortsätter att attackera tamdjur, anser ni fortfarande att den bör skyddas?

– Ja, det gör vi. För samtidigt diskuterar politiker och Naturvårdsverket att flyga in vargar till Sverige för att stammen är så inavlad. Det behövs nya gener och det är svårt för vargarna att gå igenom renbeteslandet, där får de inte vara. Så då får man ställa det här i proportion. Ska vi flyga in vargar för miljontals kronor eller ska vi låta den här vargen vara? Samhällsekonomiskt är det bättre att vargen får leva, säger Magnus Orrebrant och fortsätter;

– Så även om den råkar döda några får anser vi att nyttan är större. Sedan är det såklart olyckligt att det sker och är naturligtvis tråkigt för de som drabbas, men de får ersättning för fåren som dödas. Sedan går vi nu mot vintern och då borde risken för angrepp också minska eftersom fåren är inne mer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!