Anders fick sms av bedragare: "Blev panikslagen"

"Det var bland det värsta jag varit med om. Jag mådde jättedåligt." Det säger Anders Frisén, 71 år, om bedrägeriförsöket han utsattes för. Nu vill han varna andra som får falska sms och telefonsamtal.

Anders Frisén visar upp det falska sms:et som gjorde honom orolig. "Det var en hemsk känsla, innan jag förstod att det inte hade försvunnit några pengar."

Anders Frisén visar upp det falska sms:et som gjorde honom orolig. "Det var en hemsk känsla, innan jag förstod att det inte hade försvunnit några pengar."

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2024-04-01 06:00

MER LÄSNING:

Fula knepet: Använder 0492-nummer för att lura Vimmerbybor

Bankchefen om bedrägerierna: "Upplever ett konstant hot"

Lokal butik utsatt för fräckt bedrägeri

DEBATT: På vems sida står regeringen om bankbedrägerierna?

De senaste åren har antalet bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre ökat lavinartat. Ofta använder bedragarna lokala banker och nummer för att öka trovärdigheten.

Men allting är en bluff.

Om man blir lurad att logga in med sitt Bank-ID kan det försvinna stora belopp på kort tid. Det finns skräckexempel där pensionärer har blivit av med miljonbelopp.

Nyligen blev Anders Frisén i Vimmerby utsatt för ett bedrägeriförsök.

– Jag fick ett sms från "min bank". Det stod att jag hade haft en ovanlig aktivitet på mitt konto och jag uppmanades att ringa upp numret som var med. Men nä...jag förstod att det var något som inte stämde.

Vad gjorde du i det läget?

– En stund efter sms:et skulle jag handla med mitt kort, men det funkade inte. Då blev jag panikslagen. Jag trodde att de hade kommit åt mitt konto på något sätt och tagit alla pengar. Det var en hemsk känsla.

– Jag spärrade kortet så fort jag kunde och gick ner till banken. De hade ingenting med sms:et att göra, vilket bekräftade att det handlade om ett bedrägeriförsök. Som tur var hade inte bedragarna kommit åt några pengar.

Därmed kunde Anders Frisén pusta ut. Men han hade ändå en utmanande vecka framför sig.

– Eftersom jag hade spärrat kortet hade jag knappt några pengar, innan det nya kortet kom. Jag fick leva på 100 kronor. Det var blodpudding och morötter som gällde.

Har du polisanmält händelsen?

– Nej. Jag försökte, men polishuset hade stängt och telefonkön var för lång. Däremot vill jag varna de som får märkliga sms eller telefonsamtal från "banken". Lägg bara på, det är verkligen inte roligt att utsättas för det här. Bedragarna tänker säkert att det är lätt att lura oss äldre.


Tidigare har flera lokala sparbanker varnat för att bedragarna använder deras varumärken.

– Vi försöker uppmärksamma våra kunder på alla sätt och vis. Det är egentligen vårt enda verktyg för att förhindra så det sker. Det kan handla om varningar på sociala medier, vanlig post och informationsträffar, sa Daniel Lang, vd för Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank, till Vimmerby Tidning i höstas i samband med att flera kunder hade blivit av med pengar.

– Det är jätteviktigt att hålla frågan levande. Det viktigaste budskapet är att vi aldrig, aldrig, aldrig ringer till våra kunder och ber dem legitimera sig. Har man det i åtanke är mycket vunnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!