Få sportlovsaktiviteter utanför Vimmerby

I Vimmerby finns det gott om aktiviteter för sportlovslediga barn. På övriga tätorter i kommunen är det dock lite skralt.

Frödinge Bygdegårdsförening erbjuder filmvisning, semmelbakning, brädspel- och pysseldag och cirkusskola tillsammans med ortens föräldraföreningen under veckan.

– Det kan vara en utmaning att hitta rätt aktiviteter vid rätt tillfälle men jag tycker överlag att Frödinges barn- och ungdomar är duktiga på att komma när något ordnas, säger Bertil Carlsson, ordförande i Frödinge Bygdegårdsförening.
På bild också Camilla Karlsson, fritidsledare i Vimmerby.

Frödinge Bygdegårdsförening erbjuder filmvisning, semmelbakning, brädspel- och pysseldag och cirkusskola tillsammans med ortens föräldraföreningen under veckan. – Det kan vara en utmaning att hitta rätt aktiviteter vid rätt tillfälle men jag tycker överlag att Frödinges barn- och ungdomar är duktiga på att komma när något ordnas, säger Bertil Carlsson, ordförande i Frödinge Bygdegårdsförening. På bild också Camilla Karlsson, fritidsledare i Vimmerby.

Foto: Bildbyrån/Rebecca Forsgren Malmström/Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-15 06:00

Enligt sportlovsprogrammet på Vimmerby kommuns hemsida finns bara några få aktiviteter på de mindre orterna. Kommunens politiker har sedan tidigare beslutat att inte ge barn- och ungdomar gratis busskort under sportlovet, vilket kan försvåra ytterligare för barn- och ungdomar på landsbygden att ta del av aktiviteter i stan.

Camilla Karlsson är fritidsledare på Allaktivitetshuset Fabriken i Vimmerby, som samlar in och sammanställer sportlovsaktiviteterna. Ingen aktör från orterna Södra Vi, Storebro, Gullringen, Djursdala eller Pelarne har i skrivande stund skickat in någon aktivitet. 

Finns det risk för att barnen ute på kringorterna blir sittandes hemma på sportlovet?

– Bra fråga, jag vet inte. Jag kan ju bara svara för de aktiviteter som vi på Fabriken är med och ordnar, för högstadiet och gymnasiet. Där brukar det vara okej uppslutning även från orterna utanför Vimmerby, säger Camilla Karlsson. 

Inför lovet gör kommunen ett utskick till föreningar med erbjudande om att anmäla aktiviteter. Camilla Karlsson tror att det finns flera förklaringar till bristen på sportlovsevenemang.

– I vissa fall handlar det nog helt enkelt om att det inte erbjuds några aktiviteter, i andra fall att man inte har haft möjligheten att skicka in dem till oss. Sedan spelar säkert vädret en stor roll.

Vimmerby Tidning har ringt till några olika föreningar. Södra Vi IF och Storebro IF svarar att de inte ordnar något extra på sportlovet. I Frödinge och Tuna däremot erbjuds några aktiviteter på sportlovet.

Camilla Karlsson uppmanar föreningar som har inplanerade sportlovsaktiviteter att anmäla dem. "Det är inte för sent än. Det kan ju fortfarande trilla in aktiviteter ända fram till fredag."
Camilla Karlsson uppmanar föreningar som har inplanerade sportlovsaktiviteter att anmäla dem. "Det är inte för sent än. Det kan ju fortfarande trilla in aktiviteter ända fram till fredag."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!