Första spadtaget för multimiljonsatsningen i Vimmerby

På måndagseftermiddagen togs det första spadtaget för det nya batterilagret på södra industriområdet i Vimmerby. Ett stort steg mot ett stabilare och mer klimatsmart nät, menar både Ibrahim Baylan Helen Nilsson (S).

På måndagen samlades representanter från Ingrid Capacity, Vimmerby kommun och fastighetsägaren på tomten intill Södra Industrigatan för att ta ett symboliskt första spadtag för storsatsningen.

På måndagen samlades representanter från Ingrid Capacity, Vimmerby kommun och fastighetsägaren på tomten intill Södra Industrigatan för att ta ett symboliskt första spadtag för storsatsningen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-03-25 15:46

Redan 2022 fanns planer för satsningen på ett batterilager och infrastruktur för laddning av elfordon på tomten Typografen 2 intill Södra Industrigatan. Företaget bakom satsningen, Ingrid Capacity, planerade att ha anläggningen klar under början av 2024. Tidsplanen sprack men på måndagen togs det första steget i riktningen mot en färdig anläggning, ett symboliskt första spadtag.

– Tack vare att bilindustrin använde fler och fler batterier så har kostnaderna gått ner så pass mycket att man idag kan använda storskaliga energilager som är just batterier, för att helt enkelt lagra när det finns stora överskott på nätet och använda när det finns behov, säger Ingrid Capacitys styrelseledamot Ibrahim Baylan till skaran som samlats för att bevittna spadtaget.

Han fortsätter att berätta om hur människors rutiner påverkar och belastar elnätet.

– I Sverige är det så, det tror jag att alla känner igen, att det på morgnarna är stor efterfrågan och sedan går det ner för att gå upp på kvällarna igen. Det utsätter nätet för stora påfrestningar och där blir just den här typen av energilager både kostnadseffektiva och bidrar till att stabilisera nätet. Min förhoppning är att vi genom det här och andra projekt kan se till att bli mer oberoende och få både billigare och renare energi, säger Ibrahim Baylan.

undefined
"All den här utbyggnaden handlar om att vi producerar den energi vi behöver utan att förstöra klimatet. Oavsett om det rör sig om kärnkraft, sol, vind eller vatten krävs det någonting som balanserar det på nätet när det tillförs mer produktion", säger Ingrid Capacitys styrelseledamot Ibrahim Baylan
undefined
Innan spadtaget bjöds deltagarna på kaffe i vårkylan.

För att ta det första spadtaget var representanter från Ingrid Capacity och Vimmerby kommun på plats. Även markägarna närvarade. Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) menar att satsningen betyder mycket för kommunen. 

– Det är viktigt att hänga med i utvecklingen, oavsett om det är vår egen satsning eller i privat regi. Vi kan inte slösa på energi utan måste ta vara på allting så gott vi kan. Vi måste hela tiden avväga hur mycket kapacitet vi har i vårt eget nät och även det som kommer i våra ledningar som Eon står för, säger hon.

undefined
En skiss som visar var batterilagret ska ligga intill Södra Industrigatan mellan ST1-macken och gamla VTT-fastigheten.
undefined
"Alla delar nu gör att det kommer att kunna bli en markant skillnad och vi är för förnybara lösningar, som solenergi, som kan lagras och släppas ut när det behövs", säger Helen NIlsson (S)

Kommunpolitikern säger också att hon är tacksam för förstärkningen som Eons bygge av den nya och nästan fem mil långa 130-kilovoltsledningen mellan Vimmerby och Kisa innebär. Samtidigt mångmiljonsatsar kommunala Vimmerby Energi- och Miljö AB, Vemab, på ett eget batterilager men Helen Nilsson (S) ser ingen fara med konkurrensen. 

– Vi tänker inte så utan jag tror att alla delar behövs. Sen får vi hela tiden, naturligtvis, höra oss för kring hur det ser ut i nätet men tanken är att vi ska förbättra det. Alla delar nu gör att det kommer att kunna bli en markant skillnad och vi är för förnybara lösningar, som solenergi, som kan lagras och släppas ut när det behövs, säger kommunpolitikern.

undefined
Spadtaget togs med hjälp av en en speciadesignad spade med fyra skaft.
undefined
Redan i i början av mars påbörjades markarbete på platsen.

Det har tidigare sagts att Ingrid Capacitys investering är i storleksordningen 100-150 miljoner kronor, en siffra som enligt Ibrahim Baylan fortfarande är aktuell. Ytterligare en fördel, förutom ett stabilare nät, menar han är att lagrad energi är klimatsmart. 

– All den här utbyggnaden handlar om att vi producerar den energi vi behöver utan att förstöra klimatet. Oavsett om det rör sig om kärnkraft, sol, vind eller vatten krävs det någonting som balanserar det på nätet när det tillförs mer produktion. Vi känner alla till att världen förändras och saker som vi kanske tidigare tagit för givet kan vi inte längre ta för givet. Vi har en klimatkris som härjar på med allt vad det innebär och det går inte att överdriva vad det kan leda till om vi inte hanterar det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!