Mordgåta på Vimmerbys gator i sommar

”Blir det några stadsvandringar i år?” I teaterföreningen Komedianterna är man van att få frågan. Och i år är svaret ”Ja. Fast annorlunda”. Helt nytt koncept och för första gången utan Maja Westberg Enqvist, som dog mitt under förberedelserna inför fjolårets vandringar. ”Att inte fortsätta hade känts helt fel”, säger Hanna Svensson.

Komedianterna är i full gång med arbetet inför årets stadsvandringar med planerad premiär 23 juli. Clas Yngvén, Hanna Svensson och Anders Enqvist är några av de involverade.

Komedianterna är i full gång med arbetet inför årets stadsvandringar med planerad premiär 23 juli. Clas Yngvén, Hanna Svensson och Anders Enqvist är några av de involverade.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-05-28 06:00

Det doftar kaffe på Komedianten på Storgatan. Clas Yngvén, Anders Enqvist och Hanna Svensson är i full gång med att diskutera råmanus som är på väg in i nästa fas. Och kanske kommer det snart att dyka upp kryptiska frågor på sociala medier. I stil med ”Vem mördade JP?”

undefined
Att skriva mordgåta kräver en he del. Hanna Svensson och Clas Yngvén är två av huvudfförfattarna till manus. "I år har jag tagit ett steg tillbaka, men fungerar som bollplank", säger Anders Enqvist, stående.

– Vi har plotten klar, nu ska vi få orden på plats också, säger Clas Yngvén, som tagit på sig det övergripande ansvaret, men protesterar milt när de andra pekar ut honom som regissör.

Komedianternas historiska vandringar har blivit ett minst sagt populärt inslag i Vimmerbys eventkalender under sommartid.

– Runt nyår börjar det ringa, säger Anders Enqvist.

Då vill folk veta om det blir någon stadsvandring och de som blev utan biljetter i somras vill försäkra sig om att boka i tid, säger han.

undefined
Maja Westberg Enqvist, som många minns henne från stadsvandringarna. "Hon kom hem från London 2005, bubblande av idéer, sedan dröjde det till 2010 innan det blev verklighet", säger maken Anders Enqvist.

Att den här satsningen skulle vara förenad med vissa utmaningar förstod de redan från början, när Maja Westberg Enqvist kom hem från en Londonresa för snart 20 år sedan och bubblade av idéer.

– I fem år låg projektet och jäste på vårt köksbord. Första frågan var hur vi skulle få folk att ställa upp ideellt och lägga fyra veckor mitt i semestern på att spela teater, andra hur vi skulle tackla vetskapen att om vi fick tag på folk så skulle vi aldrig kunna sluta, säger Anders.

Efter premiären 2010 vet de flesta hur det gick. Succé.

Men varje år får man inte till det. Inte år när det ligger en större höstproduktion i pipeline. Inte år när alltför få kan och vill. I fjol skulle man komma tillbaka i full skala efter pandemin, men bara några veckor från premiär fick Maja Westberg Engvist en stor hjärnblödning. Hon vaknade aldrig mer.

undefined
Maja Westberg Enqvist.

Hur är det att jobba med stadsvandringar när Maja, som var så starkt förknippad med just den här delen i er verksamhet, inte är här?

– Hon är alltid närvarande, i tanken. Vi kan inte bara säga att "nu orkar ingen dra lasset", så får det inte bli, vi måste ju fortsätta, säger Hanna Svensson.

– Det hade varit ett svek, säger Anders och tillägger att om de hade velat göra det enkelt för sig hade de kunnat köra förra årets vandring.

Men vem har sagt att det ska vara lätt? 

undefined
Hanna Svensson på stadsvandring ett år när yngste sonen gjorde sig bra som statist.

Istället satte Hanna Svensson igång med något helt nytt. Manus till en mordgåta med historisk förankring.

– Det fanns till och med ett olöst mordfall, en Jonas Peter Andersson som mördades i Tuna 1890. Men snart behövde jag hjälp och fick det av Clas Yngvén och Andreas Karlsson. En eftermiddag senare fanns inte mycket kvar av den historiska förankringen, vi har skrivit väldigt fritt.

Istället kommer publiken att inleda sin vandring under flaggen ”besök ruskiga platser i Vimmerby där hemska saker inträffat”, när man istället får hjälpa kommissarien och hans assistent att lösa ett riktigt mord.

– Tiden är densamma, 1890-tal, och offrets namn stämmer, men sedan är det mera karaktär pusseldeckare, och det är inte helt enkelt. Det måste ju finnas en röd tråd genom alla scener och dialoger, säger Hanna Svensson.

Hela ensemblen, 10-12 personer, är involverade i manusarbetet och premiären är planerad till 23 juli. Totalt blir det tolv vandringar.

– Välkända miljöer, men helt nytt tema. Det ska bli spännande att se hur det här tas emot.

undefined
På en av väggarna inne på Komedianterna hänger sista bilden på Maja Westberg Enqvist. "Den är tagen kvällen innan", säger Anders.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!