Projektet igång – påverkar flera gator i centrum

Arbetet med att byta vattenledningar i centrum har startat. "Det är lite roligt att vi kan ge oss på så stora projekt i egen regi", säger Ola Lindblad, projektledare på Vimmerby energi och miljö.

"Arbetet beräknas ta cirka två månader och vara klart första maj. Det är målet", säger projektledare Ola Lindblad om arbetet som nu börjar mellan Norrtullsgatan och Kampgatan.

"Arbetet beräknas ta cirka två månader och vara klart första maj. Det är målet", säger projektledare Ola Lindblad om arbetet som nu börjar mellan Norrtullsgatan och Kampgatan.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-23 06:00

Arbetet med att byta dricksvatten-, spillvatten- och dagvattenledningar mellan Norrtullsgatan och Kampgatan började nu under onsdagen. Ola Lindblad på Vemab berättar att arbetet beräknas vara färdigt under maj men att trafiken fram tills dess kommer att påverkas. 

– Norrtullsgatan kommer att vara öppen för trafik men Drottninggatan kommer vara stängd de första två till tre veckorna. När vi är klara med det kommer vi att öppna Drottninggatan för trafik igen och istället stänga Kampgatan. Det är för att säkra arbetsmiljön som vi måste stänga av trafiken helt. För tyvärr tar en del trafikanter väldigt dålig hänsyn, berättar han. 

undefined
Drottninggatan kommer att delvis stängas av under de första veckorna.

Det blir i skiftet slutet mars/början april som Kampgatan stängs.

– Då ska vi gräva nya ledningar fram till hyreshuset som ska byggas. Nybyggnationen av Uven är därför vi gör hela arbetet. Ledningarna som ligger idag räcker inte till. Innan har det varit tre vanliga villor och nu ska det bli över 30 lägenheter. Så de kan inte leverera så mycket vatten som det kommer behövas och inte heller ta emot så mycket spillvatten som det kommer bli, säger Ola Lindblad.

undefined
"Vi måste kunna ta oss in och ut smidigt med arbetsfordon. Det kommer också bli massor med schaktmassor som vi kommer behöva transportera bort", säger projektledare Ola Lindblad angående att Kampgatan kommer att stängas av.

Vemab är sedan tidigare igång med att byta ut vattenledningar vid Blomgatan och Vimmerbyallén, ett arbete beräknas färdigställas under kommande vecka.

– Det är fruktansvärt tillfredställande när det går bra från första spadtaget till det sista. Förhoppningsvis kommer trafiken kunna flyta på som vanlig redan nästa onsdag. Det ser vänligt lovande ut. 

undefined
Ola Lindblad är projektledare på Vimmerby energi och miljö. "Jag räknar med att det arbetet vid Verkstadsgatan kommer att ta cirka fem månader från att vi startar. Det är omfattande", berättar han.

I början av mars kommer även ett omfattande arbete vid Verkstadsgatan påbörjas. Där ska vattenledningar och el bytas ut, gatubelysning och kabelskåp förnyas och fiber förläggas. Arbetet startar vid Östra Tullportsgatan och fortsätter sedan vidare till Gästgivaregatan. Ledningarna på Jutegränd kommer också att bytas fram till Traktörsgränd. Arbetet där kommer att fortgå fram till juni. 

– Det är ett ordentligt projekt som vi måste göra för att kunna garantera full drift i framtiden. Gatan tillhör de äldre och ledningarna är uppemot 100 år. Man vill varken att det ska läcka ut eller in utan det ska vara täta och bra ledningar.  

Samtidigt pågår det nu ett arbete med att bygga om vattenledningar i Locknevi. Det arbetet beräknas bli klart i mitten av mars. 

– Vi håller där på och ska ansluta den norra delen till den södra med avlopp och dricksvatten.

Vattenledningarna i dag kommer inte räcka till när Uven står färdigt. "Nybyggnationen är därför vi gör hela arbetet. Ledningarna som ligger idag räcker inte till", säger Ola Lindblad.
Vattenledningarna i dag kommer inte räcka till när Uven står färdigt. "Nybyggnationen är därför vi gör hela arbetet. Ledningarna som ligger idag räcker inte till", säger Ola Lindblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!