Alla byggen ska bort och marken göras i ordning

Byggnader, bryggor, trädäck, träspångar, staket, planteringar och stensatta grillplatser som anlagts på det strandskyddade området vid sjön Gissen ska bort. Det gäller även flytbryggor. Det har miljö- och byggnadsnämnden i Vimmerby och Hultsfreds kommuner beslutat.

Ett exempel på anlagd gräsmatta i det skyddade området som nu måste återställas till naturmark igen.

Ett exempel på anlagd gräsmatta i det skyddade området som nu måste återställas till naturmark igen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-02-07 15:29
undefined
Lennart Davidsson (KD) är ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden. "Även om det säkert inte är så stor del av allmänheten som söker sig till det här området måste vi agera när det är så mycket och vi får in klagomål", säger han om beslutet som nämnden står enig bakom.

– Det är ett förslag till självrannsakan, och en möjlighet att snygga till det, säger Lennart Davidsson (KD) i en kommentar till nämndens beslut som blev offentligt på tisdagen.

Vimmerby Tidning kunde förra veckan avslöja att miljö- och byggnadsförvaltningen gjort en åtalsanmälan mot markägaren och kommunstyrelsens ordförande i Eksjö kommun, Markus Kyllenbeck (M) för misstänkt brott mot områdesskyddet på en fastighet vid sjön Gissen i Vimmerby kommun.

undefined
En grillplats som nu måste tas bort efter nämndens beslut.

Nu riktar miljö-och byggnadsnämnden krav på Markus Kyllenbeck som markägare att alla slags anordningar som byggts måste bort och alla ingrepp som skett i naturmarken ska återställas. Det gäller allt från mindre byggnader, bryggor och grillplatser till planteringar. Gräsmattor som anlagts får inte slås, utan ska växa och vegetationen i naturområdet får slås max en gång om året.

Allt ska vara verkställt senast den 31 augusti. I annat fall väntar nya förelägganden om viten.

– Det är ju en hel del att göra i ordning, sen får vi se hur det ser ut framåt höstkanten då kan det bli andra tag beroende på hur det ser ut, säger Lennart Davidsson.

undefined
Markägaren Markus Kyllenbeck har lämnat in skriftligt bemötande på ett flertal av de punkter nämnden slår ned på. Bland annat den här byggnaden som han menar stått på platsen sen 1970-talet, men trallen är utbytt och gjord större efter 2010.

Nämnden betonar särskilt att kraven även gäller flytbryggor.

– Det finns inget förmildrande i det heller, det kan säkert vara en överraskning för många. Men sån är lagen, säger Lennart Davidsson.

 Nämnden skickar också med rekommendationer att plantetra träd i de delar av naturmarken som förändrats mest.

Kraven riktar sig enbart till Markus Kyllenbeck, och inte till de fastighetsägare som Kyllenbeck menar gjort olika åtgärder, men på hans mark.

– Det är ju han som äger den här marken och har ansvaret. Sen får ju han driva det vidare gentemot andra aktörer. Det är ingenting vi kan lägga oss i, säger Lennart Davidsson.

undefined
Markus Kyllenbeck (M) köpte den aktuella marken 2010 med syfte att exploatera med tomter i attraktivt sjönära läge, vilket också har skett.

Nämnden lägger sig heller inte i den polisanmälan som gjorts.

– Det är ingenting politiker ska lägga sig i överhuvudtaget. Det är tjänstemännens skyldighet att anmäla misstänkta brott och polisens sak att utreda, säger han.

Enigt Robert Loeffel vid polisen har inga utredningsåtgärder vidtagits utifrån anmälan.

"Anmälan är upptagen och en polisledd förundersökning är inledd. Ingen åklagare är ännu inkopplad. Det har heller inte hållits något förhör och det finns ingen som delgivits brott", skriver han i ett mejl till Vimmerby Tidning

Han kan inte säga när några utredningsåtgärder kan komma att ske.

Vi söker Markus Kyllenbeck för en kommentar om nämndens beslut. 

Den här grillplatsen och bryggan är ett exempel på anordnigar som anlagts på den strandskyddade marken som ägs av Markus Kyllenbeck.
Den här grillplatsen och bryggan är ett exempel på anordnigar som anlagts på den strandskyddade marken som ägs av Markus Kyllenbeck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!