Terrormisstänkta Vimmerbybon häktas med restriktioner

Den Vimmerbybo i 20-åråsldern som på tisdagen begärdes häktad misstänkt för flera terrorbrott har nu häktats efter beslut i Attunda tingsrätt.

Vimmerby2024-06-05 10:51

Den nu häktade mannen, som är skriven på en adress i Vimmerby kommun, misstänks på sannolika skäl för deltagande i terrororganisation och finansiering av terrorism. Brotten ska ha begåtts mellan december 2023 och juni 2024. Den unga mannen misstänks också för brottet resa för terrorism, vilket ska ha begåtts den 1 juni i år, samma dag som mannen greps under en insats på Arlanda.

Vart mannen skulle resa är inte känt och varken Säkerhetspolisen (Säpo) eller chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål vill lämna några kommentarer om fallet eller om den misstänkte

Vid häktningsförhandlingen på onsdagsförmiddagen yrkade Per Lindqvist på yppandeförbud, vilket beviljades av tingsrätten. Det innebär att mannens försvarare Anna Carlén inte får kommentera fallet, det skriver Dagens Nyheter på onsdagen. 

Av häktningsframställan framgår dock att åklagaren begärt att mannen häktas eftersom man menar att det finns risk för att den misstänkta avviker, fortsätter med sin brottsliga verksamhet eller försöker undanröja bevis i ärendet.

Mannen sitter från och med onsdagen häktad med restriktioner som besöksförbud, förbud mot elektronisk kommunikation och att följa nyhetsmedia.

  • Texten kan komma att uppdateras
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!