Tonåringar tvingade till sig 10 000 med hot om våld

25-åringen kom till Vimmerby för att följa November-kåsan. När han gick genom stan efter ett krogbesök blev han rånad av ett tonårsgäng som hotade kidnappa 25-åringens barn eller döda honom om han inte gav dem 10 000 kronor.

Den rånade 25-åringen försöker ta ut 10 000 kronor till rånarna. I bakgrunden en av rånarna som nu döms till ungdomsvård.

Den rånade 25-åringen försöker ta ut 10 000 kronor till rånarna. I bakgrunden en av rånarna som nu döms till ungdomsvård.

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Vimmerby2024-02-22 21:00
undefined
Den rånade 25-åringen försöker ta ut 10 000 kronor till rånarna. I bakgrunden en av rånarna som nu döms till ungdomsvård.

Det var natten för den stora motortävlingen och folkfesten i Vimmerby som 25-åringen från Skåne bröt upp något före kompisarna från en restaurang i centrala Vimmerby för att gå till hotellet och lägga sig. Plötsligt dök några personer upp bakifrån och krävde honom på pengar. Han försökte fly – men de kom i kapp honom och tvingade honom under hot till en bankomat. De hotade att kidnappa hans barn om han inte gjorde som de sa. De båda tonårspojkarna riktade också dödshot direkt mot 25-åringen:

”Om du vill komma hem till dina barn ska du betala!” berättar 25-åringen för Kalmar tingsrätt.

Skräckslagen ringde han sina föräldrar och bad dem swisha pengar sedan han på grund av rädsla för hoten mot sig själv och mot sina barn misslyckats med att ta ut pengar och ge rånarna.

De båda tonårspojkarna från Hultsfred, som båda är i mitten av tonåren, nekar till att ha rånat 25-åringen. En av dem påstod att 25-åringen ville köpa narkotika av dem. Den andra har mera diffusa minnen av den aktuella natten. Det har även förekommit uppgifter att de ansåg att 25-åringen skulle betala pengarna för att han sparkat på en bil.
Allt det där avfärdas av Kalmar tingsrätt som fäster stark tilltro till 25-åringens berättelse om vad som hände, enligt domen som nyligen meddelades.

undefined
Dagen efter rånet i Vimmerby tar tonåringarna ut pengar i en bankomat i Hultsfred.

Även de bilder åklagaren lagt fram och som visar tonåringarna vid bankomaten i Vimmerby samtidigt som 25-åringen försöker ta ut pengar och en bild från dagen efter när tonåringarna tar ut pengar i en bankomat i Hultsfred är tung bevisning som gör att rätten dömer pojkarna för rån.

En av dem döms också för utpressning för att han tvingat en annan tonåring lämna ifrån sig en keps i anslutning till en skola i Hultsfreds kommun samt en misshandel också den i Hultsfred tidigare under fjolåret. Den gången slog han en annan ung man i ansiktet med ett knytnävsslag.

Den andra tonåringen döms utöver rånet även för ett falsklarm i Hultsfred.

Påföljden blir ungdomsvård för båda tonåringarna. De ska också betala skadestånd på 35 000 kronor till rånoffret i Vimmerby. Utöver det ska den av dem som även döms för utpressning och misshandel betala 8 000 kronor till tonåringen som blev utpressad och 10 000 kronor till en man som blev misshandel.

Båda tonåringarna ska även betala 1 000 kronor vardera till brottsofferfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!