Så många flyktingar från Ukraina har nått Vimmerby

Tre månader har passerat sedan Ryssland invaderade Ukraina. Trots det har bara 21 ukrainska flyktingar kommit till Vimmerby.

Ännu har inga flyktingar flyttat in i huset i Storebro. Mats Lundberg tror att det blir först efter den 1 juli som det blir aktuellt. "Men huset står redo när det blir dags", säger han.

Ännu har inga flyktingar flyttat in i huset i Storebro. Mats Lundberg tror att det blir först efter den 1 juli som det blir aktuellt. "Men huset står redo när det blir dags", säger han.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-05-24 20:15

– De har kommit själva eller blivit hämtade av någon och bor i egna bostäder, berättar Mats Lundberg, som är flyktingsamordnare för ukrainska flyktingar på Vimmerby kommun. 

21 personer, varav 13 är vuxna och åtta stycken är minderåriga, bor just nu inom kommungränsen. Mats Lundberg har varit i kontakt med nästan alla.

– Jag har inte fått tag på alla, men större delen har jag haft kontakt med för att höra hur det fungerar och lite vad man kan göra med aktiviteter.

Det iordningställda hyreshuset i Storebro kan först bli aktuellt att använda när Migrationsverket har anvisat flyktingar till kommunen. Just nu är den förväntade anvisningen beräknad att landa på 146 flyktingar till kommunen.

– Men den siffran tror jag kommer revideras i slutet av juni, för den siffran var baserad på att man trodde det skulle komma fler flyktingar till Sverige än vad det gjort, säger Lundberg. 

Den första juli träder en ny bosättningslag i kraft, vilket ska verka för en jämnare fördelning av flyktingar över landets kommuner. Först efter att den börjat gälla tror Lundberg att det kommer komma en anvisning från Migrationsverket.

Har intresset om att hjälpa till från allmänheten hållit i sig?

– Det är inte som det var i början, men absolut att det finns ett väldigt intresse och många hör av sig och undrar om de kan skänka kläder, säger han och berättar att de håller fortsatt kontakt med personer som åker ner till ukrainska gränsen med förnödenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!