21-åriga Aya höll känsloladdat tal på torget

21-åriga Aya Turani höll tal på torget under Orange day-manifestaionen mot våld. "Det kändes jättestort", säger hon.
21-åriga Aya Turani höll tal på torget under Orange day-manifestaionen mot våld. "Det kändes jättestort", säger hon.

"Jag tror att många inte förstår hur stort problemet är", säger 21-åriga Aya Turani som höll ett tal under manifestationen på torget på fredagen.

Vimmerby 25 november 2022 18:30

Den 25 november är Orange day, dagen då FN uppmanar alla att manifestera mot våld mot kvinnor. På torget i Vimmerby samlades människor på eftermiddagen och Sofia Bohl, kommunens nya folkhälsosamordnare, berättar att man tar det ett steg längre. 

– Det här är en manifestation mot allt våld men framförallt mot våld i nära relationer, säger hon på plats på torget på eftermiddagen.

undefined
Orange Day-kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyses kända byggnader upp i orange, människor bär orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Ett av syftena med manifestationen var att sträcka ut handen och visa att det finns hjälp att få. 21-åriga Aya Turani, som höll tal på scenen under manifestationen, önskar att fler var engagerade.

– Jag tror att många inte förstår hur stort problemet är och att det också finns många som inte vågar, säger hon.

Hur var det att hålla tal? 

– Det kändes jättestort och det är viktigt att få folk att förstå att det här är ett stort problem och att alla måste vara med och agera för att göra skillnad.

undefined
"Jag hoppas att det ska väcka de som blundar för problemet och att fler ska våga säga ifrån, söka hjälp och ta ställning", säger Aya Turani.

Vad hoppas du att det här ska leda till? 

– Jag hoppas att det ska väcka de som blundar för problemet och att fler ska våga säga ifrån, söka hjälp och ta ställning. Jag vill att det här ska fortsätta och vara varje år. Jag brinner för det här och vill att fler ska göra det, säger Aya Turani.

undefined
För Lisen Pihl från Frödinge kändes det viktigt att vara på plats och visa sitt stöd och hon önskar, precis som Aya Turani, att ännu fler hade dykt upp på manifestationen på torget.

Lisen Pihl hade åkt från Frödinge för att delta i manifestationen. 

– Jag tycker att det är viktigt att visa att jag ger mitt stöd till alla som blir utsatta. Det är en solidarisk tanke, ju fler som är engagerade och samlas desto mer kan vi göra, säger hon. 

undefined
Flera av de som samlades på torget bar kläder i orange färg, för att uppmärksamma Orange day och visa sitt stöd.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa