21-Äriga Aya höll kÀnsloladdat tal pÄ torget

"Jag tror att mÄnga inte förstÄr hur stort problemet Àr", sÀger 21-Äriga Aya Turani som höll ett tal under manifestationen pÄ torget pÄ fredagen.

21-Äriga Aya Turani höll tal pÄ torget under Orange day-manifestaionen mot vÄld. "Det kÀndes jÀttestort", sÀger hon.

21-Äriga Aya Turani höll tal pÄ torget under Orange day-manifestaionen mot vÄld. "Det kÀndes jÀttestort", sÀger hon.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-25 18:30

Den 25 november Ă€r Orange day, dagen dĂ„ FN uppmanar alla att manifestera mot vĂ„ld mot kvinnor. PĂ„ torget i Vimmerby samlades mĂ€nniskor pĂ„ eftermiddagen och Sofia Bohl, kommunens nya folkhĂ€lsosamordnare, berĂ€ttar att man tar det ett steg lĂ€ngre. 

– Det hĂ€r Ă€r en manifestation mot allt vĂ„ld men framförallt mot vĂ„ld i nĂ€ra relationer, sĂ€ger hon pĂ„ plats pĂ„ torget pĂ„ eftermiddagen.

undefined
Orange Day-kampanjen startades Är 2008 av FN:s dÄvarande generalsekreterare. VÀrlden över lyses kÀnda byggnader upp i orange, mÀnniskor bÀr orange och engagerar sig pÄ olika sÀtt för att manifestera mot vÄldet.

Ett av syftena med manifestationen var att strÀcka ut handen och visa att det finns hjÀlp att fÄ. 21-Äriga Aya Turani, som höll tal pÄ scenen under manifestationen, önskar att fler var engagerade.

– Jag tror att mĂ„nga inte förstĂ„r hur stort problemet Ă€r och att det ocksĂ„ finns mĂ„nga som inte vĂ„gar, sĂ€ger hon.

Hur var det att hĂ„lla tal? 

– Det kĂ€ndes jĂ€ttestort och det Ă€r viktigt att fĂ„ folk att förstĂ„ att det hĂ€r Ă€r ett stort problem och att alla mĂ„ste vara med och agera för att göra skillnad.

undefined
"Jag hoppas att det ska vÀcka de som blundar för problemet och att fler ska vÄga sÀga ifrÄn, söka hjÀlp och ta stÀllning", sÀger Aya Turani.

Vad hoppas du att det hĂ€r ska leda till? 

– Jag hoppas att det ska vĂ€cka de som blundar för problemet och att fler ska vĂ„ga sĂ€ga ifrĂ„n, söka hjĂ€lp och ta stĂ€llning. Jag vill att det hĂ€r ska fortsĂ€tta och vara varje Ă„r. Jag brinner för det hĂ€r och vill att fler ska göra det, sĂ€ger Aya Turani.

undefined
För Lisen Pihl frÄn Frödinge kÀndes det viktigt att vara pÄ plats och visa sitt stöd och hon önskar, precis som Aya Turani, att Ànnu fler hade dykt upp pÄ manifestationen pÄ torget.

Lisen Pihl hade Ă„kt frĂ„n Frödinge för att delta i manifestationen. 

– Jag tycker att det Ă€r viktigt att visa att jag ger mitt stöd till alla som blir utsatta. Det Ă€r en solidarisk tanke, ju fler som Ă€r engagerade och samlas desto mer kan vi göra, sĂ€ger hon. 

undefined
Flera av de som samlades pÄ torget bar klÀder i orange fÀrg, för att uppmÀrksamma Orange day och visa sitt stöd.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!