Här vill kommunen bygga en stor lekpark för alla åldrar

En lekpark för alla åldrar med promenadstråk för äldre, det är kommunens målbild. Det föreslagna området vid Vimarhaga är enligt driftchefen perfekt lämpat.

Kommunens driftchef Tomas Larsson och fritidssamordnaren Mirja Holgersson menar att området nära Vimarhaga är perfekt för en rejäl lekpark för alla åldrar.

Kommunens driftchef Tomas Larsson och fritidssamordnaren Mirja Holgersson menar att området nära Vimarhaga är perfekt för en rejäl lekpark för alla åldrar.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-04-27 06:00

I lek- och badplatsstrategin, som klubbades igenom i kommunstyrelsen förra veckan, kan man läsa om ambitionen att bygga en central lekpark för en bred målgrupp. Även om man fortfarande väntar på det politiska beslutet i kommunfullmäktige innan man kan köra fullt ut finns redan nu många uppslag och idéer. Förslaget är att parken ska ligga på grönytan till höger om Vimarhaga, sett från Lundagatan.

– De traditionella lekplatserna vi har idag riktar sig främst mot de yngre barnen och vi vill göra något för alla. Idag ser sammansättningen i familjer ofta annorlunda ut, med spridda åldrar, och då ska alla kunna komma hit tillsammans, säger fritidssamordnaren Mirja Holgersson när Vimmerby Tidning träffar henne och kommunens driftchef Tomas Larsson där den nya lekparken kan komma att uppföras.

En viktig del i arbetet är synpunkter från barn och ungdomar. Något som man fått in många önskemål kring är ramper för skateboard, inlines och sparkcykel, vilket i nuläget knappt finns i kommunen, åtminstone inte i stor skala.

– Ramperna som kom upp här för ett år sedan var ett test för att se om det skulle få genomslag och vi ser att de har varit väldigt populära bland flera åldrar. Klättring och en inte nudda marken-bana är också saker som efterfrågats av många, säger Mirja Holgersson.

Driftchefen Tomas Larsson, vars roll är att få den eventuella lekparken på plats rent fysiskt, menar att området är nästintill perfekt för ändamålet då det ligger nära Vimarskolan men samtidigt inte långt från centrum. 

– Det är kommunens mark och en yta som har väldigt mycket potential. Det skulle vara jättekul att få fixa till det här och hitta på olika lösningar. På ett sådant här område gäller det att man funderar över helheten för att få ett flöde, säger han.

undefined
"De traditionella lekplatserna vi har idag riktar sig främst mot de yngre barnen och vi vill göra något för alla", säger fritidssamordnaren Mirja Holgersson.

Blir det aktuellt kommer man att ta hjälp av experter för att utforma lekparken. Ett annat förslag som varit uppe när det gäller placering är Källängsparken, men där är ytan mindre och eftersom området är kulturminnesmärkt har man inte samma möjligheter.

– Den här ytan ligger förhållandevis centralt men samtidigt tryggt, med cykelvägar och gångstråk utan direkt biltrafik i närheten, säger Mirja Holgersson.

Trots att inget är klart har man smygstartat litegrann genom att börja gräva för att jämna ut grönytan och också rensa bland träd och buskar i området.

Redan nu har man börjat arbeta smått i området, bland annat med att jämna till marken för att skapa möjlighet för exempelvis fotboll och hundlek.
Redan nu har man börjat arbeta smått i området, bland annat med att jämna till marken för att skapa möjlighet för exempelvis fotboll och hundlek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!