Helen går i pension – Cissi blir nytt kommunalråd

Helen Nilsson (S) avgår som ordförande i kommunstyrelsen. Efterträdaren blir Cissi Hammar. "Jag känner mig hedrad", säger hon.

Tre S-politiker som tar olika vägar. Helen Nilsson går i pension, Cissi Hammar blir nytt kommunalråd och Daniel Gottling Nestor pausar sin politiska karriär på obestämd tid. Allt meddelades på en presskonferens under torsdagseftermiddagen.

Tre S-politiker som tar olika vägar. Helen Nilsson går i pension, Cissi Hammar blir nytt kommunalråd och Daniel Gottling Nestor pausar sin politiska karriär på obestämd tid. Allt meddelades på en presskonferens under torsdagseftermiddagen.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-08-15 18:20

När Helen Nilsson blev omvald till ordförande i kommunstyrelsen efter valet 2022, flaggade hon för att det skulle bli hennes sista mandatperiod.

– Jag känner av i kroppen att man är stressad hela tiden, jag känner att jag inte mäktar med en mandatperiod till, säger hon.

Nu, två år före nästa val, väljer hon att gå i pension. Beslutet om att avgå mitt under en mandatperiod är strategiskt för att hennes efterträdare, Cissi Hammar, ska hinna installera sig innan nästa valperiod.

– Det är inte för min skull jag går nu. Valperioden är hektisk att slängas in i, Cissi får chansen att växa in i sin roll, säger Helen Nilsson.

– Jag är tacksam att Helen tagit detta beslut. En valrörelse är jättestökig, men jag kommer hinna förbereda mig, säger Cissi Hammar. 

Beslutet meddelades på en pressträff i Stadshuset under torsdagseftermiddagen.

Cissi Hammar fick frågan om att ta över Helen Nilssons roll strax efter midsommar. Hon berättar att hon fick två veckor på sig att fundera, och att beslutet inte var helt enkelt att ta. 

– Ena dagen hade jag bestämt mig för nej och nästa dag var det ett ja. För det första har jag världens roligaste jobb (alkoholhandläggare). Det var jättesvårt att ta beslut om att ansöka om tjänstledighet, säger Cissi Hammar. 

Förutom tankar om vad hon skulle lämna bakom sig om hon antog rollen som ny kommunstyrelseordförande, beskriver Cissi Hammar även att oron om vilka negativa konsekvenser som kommer med yrket påverkade henne.

– Jag är en socialdemokratisk kvinna och har funnits i politiken länge. Det är hat och hot, jag vet det och det är det negativa. 

Men kärleken till politiken gjorde att hon till slut tackade ja till uppdraget. 

– Politik är det roligaste jag vet. Som fjortonåring var jag jättedriven SSU:are. Jag stod på barrikaderna och skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Jag har försökt att släppa politiken, men det går inte. Att ta över ett politiskt uppdrag på det här sättet är jättestort för mig, jag är hedrad, säger Cissi Hammar. 

Trots att hon älskar politik och ser fram emot det kommande uppdraget, vet hon även om de politiska utmaningar som finns.

– Ekonomin är den största utmaningen för kommunen, vi ligger back. Våra äldre ökar och yngre minskar radikalt. Det är den utvecklingen vi har och måste förhålla oss till, säger Cissi Hammar. 

Helen Nilsson avgår som kommunstyrelseordförande den första november, men kommer att bli kvar i kommunfullmäktige mandatperioden ut. Det innebär att hon kommer att fortsätta föra politiska dialoger fram till nästa val 2026. Hon finns även kvar som stöd för Cissi Hammar om det behövs, men samtidigt menar Helen Nilsson att det är viktigt att hitta sitt egna sätt i politiken. 

– Det är tufft. Demokrati är att få säga som man vill, men man får inte alltid som man vill, säger Helen Nilsson.

Känslorna för avgången och den kommande pensionen är blandade. 

– Jag kommer sakna alla människor man möter, alla debatter och diskussioner. Alla skratt och all ilska. Alla bitar har varit så stimulerande. Men å andra sidan känner jag en njutning på något sätt. 

Som pensionär vill hon ta igen de saker hon offrat för sin politiska karriär. 

– Det är barn, barnbarn, vänner, trädgård. Nästa gång fyller jag 67, det är en bra tid att gå nu, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!