Så var säsongen på Vimmerby Adventure Park: "Jag är nöjd"

Högsäsongen är över på Vimmerby Adventure Park, men än dröjer det några veckor innan parken stänger för den här gången. Vimmerby Tidning tog sig dit för en lägeskoll och för att skicka upp en reporter arton meter upp i luften på darriga ben.

Vimmerby Tidnings reporter Annie Hogner begav sig till parken för att testa höghöjdsbanan. Tror ni att hon klarade den svåraste etappen?

Foto: Johannes Widergren/Annie Hogner

Vimmerby2024-09-02 06:00

Tyska känslouttryck och svordomar hörs från parken när Vimmerby Tidning rullar in på parkeringen till Vimmerby Adventure Park. De kommer från ett gäng som gett sig upp i höghöjdsbanan där de högsta hindren finns på hela arton meters höjd. Med tanke på det känns deras reaktioner fullt befogade.

undefined
Höghöjdsbanan sedd från ovan. De högsta hindren finns på arton meters höjd.
undefined
Höghöjdsbanan sedd från ovan. De högsta hindren finns på arton meters höjd.

Nere på marken möter vi Peter-Anner Hendrix, som driver parken tillsammans med delar av sin familj.

– Majoriteten av de som kommer hit är faktiskt tyskar och det märks av att många börjat åka till Skandinavien istället för exempelvis Italien. Det kommer betydligt färre svenskar. Man märker att den svenska ekonomin är som den är och att många håller tillbaka, säger han och förklarar att det är en anledning till att de inte har höjt sina priser de senaste tre åren.

undefined
Peter-Anner Hendrix driver Vimmerby Adventure Park tillsammans med delar av familjen. Han är nöjd med årets säsong och konstaterar att den varken varit bättre eller sämre än i fjol.
undefined
"Det här är lika roligt varje gång", säger Peter-Anner Hendrix.

Hur har säsongen varit på det stora hela?

– Egentligen har den varit nästan exakt samma som förra året och året innan det, så det håller sig stabilt och jag är nöjd. De sista fem veckorna här nu har varit lite bättre än förra året, men när det regnade mycket i början av sommaren backade vi.

För att locka fler besökare till parken vill Peter-Anner Hendrix ha nya skyltar uppsatta längs med riksvägen. 

– Nu står det "adventure", men det säger ju inte så mycket. Det vore bättre om det stod "klätterpark" eller "höghöjdsbana".

undefined
En av linbanorna går över vattnet. Om man gör sin lina tillräckligt lång kan man nudda vattenytan.
undefined
Vimmerby Tidnings reporter Annie Hogner uppe på arton meters höjd.

Inför säsongen byggdes en ny bana – hur har den satsningen tagits emot?

– Den nyaste banan visade sig vara för svår, så den ska vi göra lite lättare till nästa säsong. Den är inte så hög, men väldigt fysiskt krävande. Hittills är det bara fyra personer som har klarat den.

undefined
När parken stänger efter höstlovet ska banorna byggas om. Vissa hinder ska ändras och uppdateras, så att besökarna som kommer nästa år får chans att testa något nytt.
undefined
"Den nyaste banan visade sig vara för svår, så den ska vi göra lite lättare till nästa säsong. Den är inte så hög, men väldigt fysiskt krävande. Hittills är det bara fyra personer som har klarat den", säger Peter-Anner Hendrix.

Sedan ett tag tillbaka har företaget bakom höghöjdsbanan, Vimmerby Adventure Park AB, planerat att öppna en höghöjdsbana i naturreservatet Aboda Klint i Högsby kommun. Det bygget sköts tidigare upp på grund av att de inte fått klartecken från länsstyrelsen, men nu står det klart att den ska stå redo i slutet av maj 2025.

Vd för den parken, och för parken utanför Södra Vi, är 24-årige Sven Hendrix, son till Peter-Anner.

Vilken utveckling vill du se här i parken under de kommande åren?

– Vi vill alltid ha mer banor och bygga ut, men också kunna ha andra aktiviteter för de som inte kan eller vill klättra. Tidigare hade vi minigolf och vi har en lös plan på att ta tillbaka det, fast mer i form av äventyrsgolf, svarar Sven Hendrix.

undefined
Vi vill alltid ha mer banor och bygga ut, men också kunna ha andra aktiviteter för de som inte kan eller vill klättra. Tidigare hade vi minigolf och vi har en lös plan på att ta tillbaka det, fast mer i form av äventyrsgolf, säger Sven Hendrix om ambitionerna för parken.
undefined
24-årige Sven Hendrix är vd i företaget som driver parken. Han har vuxit upp vid parken eftersom det är hans familj som drivit den i ett gäng år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!