Under onsdagen kallade Region Kalmar till en pressträff – med anledning av den ökade smittspridningen. Då presenterades ett antal nya lokala rekommendationer. Bland annat ska alla resenärer i kollektivtrafiken bära munskydd.
Lisa Labbé Sandelin poängterade flera gånger att utvecklingen går åt fel håll. Dagligen registreras det 100–200 nya fall i länet.
– Vid den senaste pressträffen för en vecka sedan var vi bekymrade över smittläget. Sedan dess har det fortsatt stiga till nya toppnivåer. Vi ser stängda arbetsplatser, stängda skolor och andra stängda verksamheter. Smittan sprids på samma platser som tidigare, men den sprids så mycket snabbare. Det är corona 2.0. Alla måste skärpa sig. Jag är bekymrad över läget.
Hur allvarligt är det jämfört med tidigare?
– Det är svårt att jämföra med den första vågen, när vi inte hade samma kapacitet vad gällde provtagning, smittspårning och så vidare. Om man jämför med toppen i vintras är det på ungefär samma nivå numerärt. Skillnaden är att vi har ett förändrat virus nu. Det gör att vi är på väg mot en allvarligare situation.
Lisa Labbé Sandelin hoppas att de nya rekommendationerna ska hjälpa till att bromsa smittan.
– Att lägga till munskyddsanvändning i vissa situationer är en extra åtgärd för att minska smittspridningen, men det får aldrig bli en ursäkt för att inte hålla avstånd. Det är allvar nu. Våra val gör skillnad. Det är bara tillsammans som vi kan minska smittspridningen i Kalmar län.
Angående den ökade smittspridningen i Västerviks- och Vimmerbyområdet säger smittskyddsläkaren så här:
– Vi har sett på ganska många ställen hur ett lugnt läge kan skifta ganska snabbt och slå till. Vi ser tydligt att smittan sprids i kluster. Men vi ser också tydligt att det blir en hög aktivitet i hela samhället. Det slår brett.
Uppmaningen inför den kommande påskhelgen är glasklar:
– Smittan sprids när vi träffas. Nu gäller det att undvika alla andra kontakter förutom de man bor tillsammans med. Och det gäller oavsett ålder. Jag avråder kraftigt ifrån att arrangera eller besöka sammankomster i påsk, säger Lisa Labbé Sandelin.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist är inne på samma linje:
– Det är en fortsatt hög belastning på sjukvården, med tendens till en ökning. Jag ser med viss oro på den kommande påskhelgen. Det är allvar nu. Väldigt mycket allvar.