"Centern har taktpinnen och för dialog åt båda håll"

Trots valförlusten har Centerpartiet en central roll i diskussionerna om en politisk majoritet i Vimmerby. Centern för diskussioner åt båda håll och Leif Larsson, som är en av partiets förhandlare, ser behovet av en slags borgfred mellan partierna för Vimmerbys bästa. Samtidigt är det helt uteslutet för centern med någon samverkan med Sverigedemokraterna.

Leif Larsson berättar att Centerpartiet har haft möten med både Socialdemokraterna och den nuvarande Vimmerbyalliansen. "Även om centern blev ett mindre parti har de taktpinnen", säger Helen Nilsson (S).

Leif Larsson berättar att Centerpartiet har haft möten med både Socialdemokraterna och den nuvarande Vimmerbyalliansen. "Även om centern blev ett mindre parti har de taktpinnen", säger Helen Nilsson (S).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-27 18:00

Sen Moderaternas val av kommunalrådskandidat blev klart sent i fredags eftermiddag är processen om vem som ska styra Vimmerby kommun de kommande åren inne i en ny fas. Men samtliga politiker Vimmerby Tidning talat med markerar att det fortfarande bara rör sig om "sonderande samtal".

undefined
Helen Nilsson (S).

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har på Socialdemokraternas initiativ haft ett möte. Utöver det har C och S träffats ännu en gång.

– Vi pratade om våra tankar för hur vi kan gå vidare. Vi ser förutsättningar för en majoritet tillsammans med C och V eller att vi och centern blir en majoritet med stöd av Vänsterpartiet. Men längre än så har vi inte kommit, säger Helen Nilsson (S).

– Även om centern blev ett mindre parti har de taktpinnen och för samtal åt båda håll. Men nu ligger bollen hos de borgerliga, säger hon.

De tre partierna i den sittande Vimmerbyalliansen hade ett sonderande möte på måndagskvällen. För Moderaternas kommunalrådskandidat, Niklas Gustafsson, är fortfarande huvudmålet att samarbetet mellan M, C och KD fortsätter.

– Vi sonderar och tittar nu på hur det kan bli så, mycket mer finns inte att säga. Vi ska träffas igen i slutet av veckan för att se om vi har några lösningar att diskutera mer konkret om, säger han.

undefined
Leif Larsson (C).

Leif Larsson, som är en av centerns företrädare i dialogerna åt båda håll, instämmer. Han beskriver ett knepigt parlamentariskt läge i kommunen.

– Den självklarhet som fanns för alliansen att bilda majoritet för fyra år sen finns inte längre och en styrande minoritet kan inte få makten utan att den tolereras i fullmäktige och där spretar det i dag och om de övriga går ihop faller alliansens majoritet.

Hur ser du på att ta stöd av Sverigedemokraterna?

– Vad jag vet har ingen kontakt tagits med dom, och för centerns vidkommande är det heller inte aktuellt med någon som helst samverkan med SD.

Varför inte?

– Det är bara att titta på de yttringar som partiets andranamn gjort på sociala medier om bland annat Annie Lööf så förstår var och en att det inte är möjligt för Centerpartiet, säger Leif Larsson.

undefined
Petra Whidotti (SD) vill inte kommentera om något av de övriga partierna i fullmäktige har haft kontakt med Sverigedemokraterna.

"Inget jag vare sig fått till mig eller närmre avser att recensera", svarar SD:s andranamn, Petra Whidotti i ett sms.

Hon vill inte kommentera om något av de övriga partierna i fullmäktige haft kontakt för att sondera med SD:s ståndpunkter om en majoritetskoalition.

Enligt partiets gruppledare Jimmy Rödin har ingen kontakt skett ännu.

– Inte vad jag vet i alla fall, säger han och fortsätter med att partiet är öppet för samarbete.

– Vi har inga problem med något av de andra partierna, men vi väntar på vad de har att komma med i så fall, säger han.

Samtidigt som Leif Larsson är tydlig mot att avvisa all samverkan med SD ser han behov av gemensamma beslut i fullmäktige.

– För Vimmerbys bästa skulle vi behöva någon av form av borgfred i fullmäktige för att ta oss an de stora och utmanande frågor som vi står inför, inte minst ekonomin, stora investeringsbeslut och en stundande lågkonjunktur, säger han.

Skulle det vara en motsvarighet till en samlingsregering?

– Det vill jag inte säga, men oavsett vilken konstellation det blir kommer vi behöva jobba tillsammans.

En ny majoritet behöver vara på plats före den 17 oktober när fullmäktige ska välja nytt presidium.

Möjliga majoriteter i KF

Alliansen M, C och KD: 23 mandat. Plus SD: 30 mandat.

S och C: 21 mandat. Plus V: 27 mandat.

För majoritet i fullmäktige krävs 25 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!