Vimarhem kan bygga tack vare ramavtal

I tider när många byggprojekt stoppas på grund av dyrare byggkostnader kan Vimarhem ändå bygga nytt i Vimmerby. Men det uteblivna investeringsstödet från staten driver upp hyrorna i de nya lägenheterna.

Markarbetena är i full gång för Vimarhems nya fastighet i centrala Vimmerby.

Markarbetena är i full gång för Vimarhems nya fastighet i centrala Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-01-23 06:00
undefined
Vimarhems vd Johan Oléhn, t.h i samspråk med bolagsstyrelsens ordförande Magnus Danlid (C) när Vimarhem presenterade sin nya grafiska prfil just vid b yggnationen i Uven i slutet av förra året.

– Det innebär att hyrorna blir mer marknadsanpassade och det kommer att påverka hyrorna mer än vad de stigande byggkostnaderna för projektet gör, säger vd Johan Oléhn.

Högre kostnader för allt från projektering, byggmaterial till räntor har stoppat många projekt på den svenska byggmarknaden senaste året. Bostadsrätterna som stoppades i somras och senast bromsningen av trygghetsboende i kvarteret Kiosken i centrala Vimmerby är bara två exempel

Men bara ett par kvarter bort är det kommunala bostadsbolaget Vimarhem i full gång med byggnationen av drygt 32 nya lägenheter, trots det rådande omvärldsläget.

– Det beror helt och hållet på det ramavtal som de allmännyttiga bostadsbolagen handlat upp för kombohus att vi kan klara det här ekonomiskt. Det ger en helt annat prisbild än om vi skulle ha projekterat och handlat upp den här byggnationen på traditionellt sätt, säger Johan Oléhn.

undefined
Så kommer byggnaden att se ut mot Kampgatan när det är dags för inflyttning någongång i mars eller april nästa år.

Kombohus innebär att man köper ett helt projekt från början till slut av en producent inom avtalet. Enligt beräkningar från organisationen Svensk allmännytta innebär det 20-25 procent lägre produktionskostnader för bostäder generellt sett.

Efter en förnyad upphandling för att få till en suterrängvåning ligger Vimarhems kalkyl på drygt 70 miljoner kronor.

– Då får vi ett modernt och högkvalitativt hus som passar mycket bra på den här tomten mitt i stan där det behövs fler bostäder.

Trots ramavtalet har även projektet i Uven blivit dyrare på grund av stigande priser på byggmarknaden.

– Det finns en klausul som reglerar stigande priser även i det här avtalet och det har gjort det här projektet cirka 4,5 miljoner dyrare, men i en traditionell byggnation hade fördyringen blivit betydligt högre och då från ett klart högre utgångspris, säger Johan Oléhn.

undefined
Markarbetena är i full gång för Vimarhems nya fastighet i centrala Vimmerby.

Projektet rullar på med markentreprenaden, men ligger några veckor senare än tidsplanen. Resningen av stommen ska påbörjas under andra halvan av april och i mars-april nästa år ska bostäderna vara klara för inflyttning.

Vad de blivande hyresgästerna ska betala i hyra är ännu inte bestämt. Men den nya regeringens stopp för det investeringsstöd Vimarhem hoppats på gör hyrorna högre.

– I kalkylen med ett investeringsstöd hade vi en maxhyra att förhålla oss till, men nu när stödet är borta har vi inte det längre så det gör hyrorna mer marknadsanpassade.

Vimarhem bygger nya bostäder trots dyrtider i byggbranschen. "Det är allmännyttans ramavtal som gör det ekonomiskt möjligt för oss att bygga" säger vd Johan Oléhn.
Vimarhem bygger nya bostäder trots dyrtider i byggbranschen. "Det är allmännyttans ramavtal som gör det ekonomiskt möjligt för oss att bygga" säger vd Johan Oléhn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!