Vimmerbybo överklagar grov våldtäkt i hemtjänsten

Den man från Vimmerby kommun som dömts för grov våldtäkt mot en äldre och sjuklig kvinna som han som anställd i den kommunala äldreomsorgen hade till uppgift att vårda vill frias helt och slippa fängelsestraffet. Möjligen kan han tänka sig samhällstjänst om han inte frias.

En tidigare hemtjänstpersonal i Vimmerby kommun som dömts för grov våldtäkt mot en vårdtagare vill att Göta hovrätt friar honom.

En tidigare hemtjänstpersonal i Vimmerby kommun som dömts för grov våldtäkt mot en vårdtagare vill att Göta hovrätt friar honom.

Foto: TT/Polisen

Vimmerby2022-09-30 17:00
undefined
En tidigare hemtjänstpersonal i Vimmerby kommun som dömts för grov våldtäkt mot en vårdtagare vill att Göta hovrätt friar honom.

Det framgår av de överklaganden som lämnats in till Göta hovrätt i Jönköping.

Mannen som är i 40-årsåldern dömdes i augusti av Kalmar tingsrätt till fängelse i sex år för grov våldtäkt mot en äldre kvinna han hade till att vård under sin tid som anställd i den kommunala hemtjänsten i Vimmerby. 

Övergreppet skedde i kvinnans bostad i maj 2021. Tingsrätten anser att kvinnan beskrivit händelsen på ett naturligt och trovärdigt sätt. Dessutom har sperma från den dömde 40-åringen säkrats på sängkläderna. Tingsrätten motiverar även i domen att våldtäkten är grov främst för den äldre och sjuka kvinnans oförmåga att skydda sig och för att mannens uppgifter var att ge henne vård och omsorg.

undefined
Fängelsestraffet på sex år mot en tidigare anställd i hemtjänsten i Vimmerby som dömts för grov våldtäkt mot en hemtjänsttagare blir nu en fråga för Göta hovrätt. Den dömde vill frias. Åklagaren yrkar ett strängare straff.

Precis som under rättegången i tingsrätten nekar 40-åringen till våldtäkten även i den överklagan hans advokat lämnat till Göta hovrätt. Han avvisar att han genomfört något samlag och menar att sperman på sängkläderna antingen kommer från ett toalettpapper han haft i fickan eller att någon kollega skulle ha fört dit det med hjälp av papper från toaletten. Han pekar bland annat på ett utlåtande från NFC, Nationellt Forensiskt Centrum som stöd för det. 

Den dömde 40-åringen yrkar i första hand att hovrätten friar honom helt från den grova våldtäkten fängelsestraffet på sex år och skadeståndet på 165 000 kronor.

I andra hand yrkar han att hovrätten i vart fall ska bedöma våldtäkten som icke grov och därför ändra straffet till bötesstraff eller någon annan påföljd som inte innebär ett frihetsberövande.

I ett tredjehandsyrkande för mannen fram att han slippa undan fängelse även i det fall hovrätten skulle döma honom för grov våldtäkt. Han kan istället tänka sig variationer med villkorlig dom, skyddstillsyns i kombination med någon form av samhällstjänst och möjligen något kortare fängelsestraff.

I sista hand yrkar 40-åringen att hovrätten ska kota påföljden på sex års fängelse som han dömts till i tingsrätten.

Parallellt med överklagandet från Vimmerbybon har även kammaråklagare Johan Henningsson överklagat tigsrättens dom. Han yrkar att påföljden skärps ytterligare till minst sju års fängelse.

Hur det blir med skuldfrågan, fängelsestraffet och skadeståndet avgörs i hovrätten i slutet på oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!