Döms till fängelse – ska betala saftiga böter

Tolv månaders fängelse. Det blir straffet för en 19-årig Vimmerbybo – som döms för rån och försök till utpressning.

Tingsrätten går på åklagarens linje och fäller Vimmerbybon får både rån och försök till utpressning.

Tingsrätten går på åklagarens linje och fäller Vimmerbybon får både rån och försök till utpressning.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vimmerby2023-01-16 11:27

Brotten ägde rum på en adress i Södra Vi i november, 2022. Det var en knarkskuld som låg bakom att Vimmerbybon åkte till lägenheten och tvingade till sig en tv-spelskontroll, värd 700 kronor.

I samband med hembesöket, som gjordes helt oannonserat, delades det ut slag och den målsägande Södra Vi-bon skallades så att blodvite uppstod. Det ska bedömas som rån, enligt tingsrättens dom. Utöver Vimmerbybon var det ytterligare några personer som var med till lägenheten. Men de har inte åtalats för något brott.

Åtalspunkten som gällde försök till utpressning handlade om att 19-åringen hotade att bränna ner lägenheten, om inte den återstående delen av knarkskulden betalades (900 kronor). Och det uttalades hot om ytterligare våld. Även här bedöms Vimmerbybon vara skyldig.

Utöver fängelsestraffet ska den unge mannen betala 42 000 kronor i skadestånd till de två Södra Vi-bor som utsattes i november. Det är ungefär hälften av vad åklagaren yrkade på. Skadeståndet avser kränkning, samt sveda och värk.

19-åringen från Vimmerby är känd av polisen sedan tidigare. Så sent som våren 2022 blev han villkorligt frigiven, efter att ha suttit i fängelse i flera månader för ett narkotikabrott.

Eftersom de senaste brotten i Södra Vi ägde rum under prövotiden anser tingsrätten att fängelse är den enda rimliga påföljden. Då det finns risk att Vimmerbybon begår nya brott ska han vara fortsatt häktad tills fängelsestraffet verkställs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!