Vimmerbybo i central roll i organiserad knarkhandel

På mindre än ett halvår köpte och sålde ligan runt 40 kilo amfetamin, fyra kilo kokain, över åtta kilo hasch och runt 60 000 tabletter benso till ett sammanlagt värde av minst två miljoner kronor. En central roll i verksamheten innehades av Vimmerbybon Kjell Axel Johansson, 73.

Vimmerbybon Kjell Axel Johansson spelar en av huvudrollerna i den omfattande knarkhandel som sex personer åtalades för vid Nyköpings tingsrätt på torsdagen. Förundersökningen är på 5 250 sidor och kördes till rätten på kärror av utredarna Sune Asp och Henrik Hägglund vid Nyköpingspolisen.

Vimmerbybon Kjell Axel Johansson spelar en av huvudrollerna i den omfattande knarkhandel som sex personer åtalades för vid Nyköpings tingsrätt på torsdagen. Förundersökningen är på 5 250 sidor och kördes till rätten på kärror av utredarna Sune Asp och Henrik Hägglund vid Nyköpingspolisen.

Foto: Magnus Grimstedt

Vimmerby2022-04-21 19:00

På torsdagen åtalades han tillsammans med ytterligare fem medbrottslingar i åldern 20 till 50 år för synnerligen grovt narkotikabrott vid Nyköpings tingsrätt.

– De misstänkta har arbetat i en organisation, som polis och åklagare kallar för Pharmaced, säger åklagare Jonas Peterson till Södermanlands Nyheter, SN, på presskonferensen i Nyköping på torsdagseftermiddagen.

Det är en mycket omfattande utredning som polis och åklagare lämnade till rätten. Förundersökningen är på drygt 5 200 sidor och kördes till tingsrätten på två säckkärror. 

– Samtliga misstänkta har haft olika roller i försäljningen, säger Jonas Peterson.

undefined
Jonas Peterson är kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och har lett utredningen mot Vimmerbybon och hans kumpaner. Men något knark kopplat till Vimmerby har man inte hittat, säger han till Vimmerby Tidning.

Vimmerbybon Kjell Axel Johansson, 73, har enligt åtalet haft en central roll i ligans verksamhet. Han har deltagit vid många inköp av stora mängder narkotika av olika slag i Stockholmstrakten under vintern och våren 2021. 

Han har även tillsammans med en eller två av de övriga åtalade ansvarat för att knarket transporterats och förvarats på olika platser innan det paketerats och sålts vidare.

Totalt har ligan hanterat 40 kilo amfetamin, fyra kilo kokain, 8,5 kilo hasch och runt 60 000 tabletter benso. Det motsvarar enligt åklagaren ett värde på cirka två miljoner.

– Narkotikan har sålts på internet, via en dold sida på Darknet, enligt Jonas Peterson.

Totalt rör det sig om nära  1 300 försändelser som sålts med olika mängder knark till kunder runt om i Sverige och som polisen spårat och kartlagt.

Narkotikaaffärerna ska ha pågått från januari till början av juni i fjol då ligan spräcktes i som en del i det internationella tillslaget Trojan Shield.

En del i det stora tillslaget var gripandet av Kjell Axel Johansson. Han greps på den tidigare sexdömde före detta polischefen Göran Lindbergs hästgård strax utanför Vimmerby. Där har 73-årige Johansson haft sin adress sen han frigavs från ett långvarigt fängelsestraff 2014.

undefined
Kjell Axel Johanssons bil parkerad på gården utanför Vimmerby där han haft sin adress sen han frigavs efter ett långvarigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott 2014.

Har ni gjort några fynd av narkotika hos Kjell Axel Johansson i samband med gripandet i Vimmerby?

– Nej, vi har inte hittat något där och vi har heller inga uppgifter om att det ska ha förvarats någon narkotika där, säger Jonas Peterson till Vimmerby Tidning.

Straffet för synnerligen grovt narkotikabrott är sex till tio års fängelse.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!