Vill bli kvitt gode man – kan tvingas få förvaltare

Den 46-åriga Vimmerbybon vill inte ha kvar sin gode man och nu har ärendet tagits upp i rätten. Att kvinnan inte behöver en god man styrks av läkarintyg men den nuvarande gode mannen vill istället ta det ett steg till och bli hennes förvaltare.

"Nu känner jag mig upprörd men om jag skulle slippa den här gode mannen skulle allt bli lättare", har 46-åringen tidigare sagt i en intervju med Vimmerby Tidning.

"Nu känner jag mig upprörd men om jag skulle slippa den här gode mannen skulle allt bli lättare", har 46-åringen tidigare sagt i en intervju med Vimmerby Tidning.

Foto: Joakim Blomqvist

Vimmerby2022-09-02 12:00

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om den 46-åriga kvinna vars senaste läkarintyg säger att hon klarar sig utan hjälp från en god man. Trots det har hon en god man och relationen med densamma har enligt kvinnan själv inte fungerat. 

– Jag är så besviken, förbannad och upprörd, har kvinnan tidigare sagt till Vimmerby Tidning.

I ett 25 år gammalt läkarintyg görs bedömningen att kvinnan behöver en god man men i ett nyare intyg bedöms att hon inte längre gör det. Vimmerby Tidning har tagit del av intyget och där skriver läkaren tydligt att det gamla intyget inte längre ska ses som giltigt.

Kvinnan fick hjälp av sina assistenter att koppla in en jurist och på torsdagen togs ärendet upp i Kalmar tingsrätt. Enligt assistenten började den nuvarande god mannen med att anföra att han ville bli kvinnans förvaltare och att han ville byta ut hennes fyra assistenter. 

– Hon bröt ihop i rättssalen och blev jätteledsen. Hon fick lite småkramper och vi var tvungna att gå ut. När hon själv skulle svara på frågor sen fick hennes gode man gå ut ur salen efter att domaren bett om det, säger kvinnans assistent.

46-åringens läkare som hördes under rättegången står enligt assistenten fortfarande fast vid att kvinnan inte behöver varken förvaltare eller god man. Domen faller den 15 september.

– I första hand vill hon inte ha någon god man alls men i andra hand vill hon själv välja vem hon vill ha. Hon uttryckte tydligt att hon absolut inte ville ha honom och jag kan inte förstå att man som god man ens vill vara kvar då, säger assistenten.

Enligt assistenten har den gode mannen i kontakt med både honom och 46-åringen betett sig "otrevligt" och assistenten menar att det följde med in i rättssalen. När Vimmerby Tidning når den gode mannen på telefon blir samtalet kort.

– Om du vill ha en kommentar om någonting så har du ringt till fel person. Jag kommer inte att säga någonting.

Det gäller ärendet där det hölls rättegång i Kalmar under gårdagen?

– Ingen kommentar, tack och hej, säger den gode mannen och lägger på.

46-åringens advokat avböjer i det här skedet att kommentera ärendet och vill inte bekräfta vilka uttalanden som gjorts eller inte gjorts i rättsalen men säger till Vimmerby Tidning att hon kan tänka sig att medverka efter att domen fallit.

Varken kvinnans advokat eller den nuvarande gode mannen vill i dte här skedet kommentera ärendet. Domen väntas den 15 september.
Varken kvinnans advokat eller den nuvarande gode mannen vill i dte här skedet kommentera ärendet. Domen väntas den 15 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!