Vimmerbys lärarbehörighet är tredje lägst i länet

62 procent av lärarna inom grundskolan i kommunen är behöriga. Skolchefen Ola Karlsson vill öka den siffran till 100 procent. "Det kan man se som en utopisk målsättning, men vi vill nå dit", säger han.

"Många kan ha lång erfarenhet och många högskolepoäng i ämnen de undervisar i även om de saknar det där sista och därmed sin legitimation. Det är inte en risk i sig med obehöriga lärare utan man kan vara det och ändå vara otroligt duktig", säger Ola Karlsson, chef på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

"Många kan ha lång erfarenhet och många högskolepoäng i ämnen de undervisar i även om de saknar det där sista och därmed sin legitimation. Det är inte en risk i sig med obehöriga lärare utan man kan vara det och ändå vara otroligt duktig", säger Ola Karlsson, chef på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Foto: Ellinor Harrysson

Vimmerby2022-04-11 06:00

Mindre än två tredjedelar av lärarkåren i kommunen har behörighet och sett över hela Sverige rankas Vimmerby som nummer 240 av landets 290 kommuner. Siffrorna från Lärarförbundet, som avser läsåret 2021/2022, visar att behörigheten i kommunen ligger på 62 procent, vilket är en bit under riksgenomsnittet på 71 procent. I länet har endast Högsby och Hultsfred lägre andel behöriga lärare.

– Siffrorna stämmer inte överens med det jag har framför mig. Jag påstår inte att det är fel i statistiken men det vi har tittat på i vår kompetensförsörjningsplan är alla klasser som har minst en legitimerad lärare kopplad till sig i de olika ämnena. Där får vi siffran 78 procent, säger Ola Karlsson, chef på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Låg andel behöriga lärare är något som många kommuner brottas med och siffrorna för både Vimmerby och riket har stannat kvar på ungefär samma nivå som föregående läsår.

– Det här är en fråga som vi tar på stort allvar och vi strävar efter att bara ha behöriga lärare. Det kan man se som en utopisk målsättning, men vi vill nå dit. Vi vill att vår behörighetsgrad ska öka årligen, säger Ola Karlsson.

I Vimmerby finns enligt Lärarförbundet 120 heltidstjänster, motsvarande 142 lärare, och av dem har 75 stycken legitimation och har behörighet i minst ett ämne. I kompetensförsörjningsplanen tittar kommunen på insatser som behövs för att öka behörigheten under rubrikerna "behålla", "vidareutbilda" och "rekrytera". Den sistnämnda punkten visar sig ibland vara lättare sagd än gjord.

– När vi går ut med en tjänst och ingen behörig söker den får vi anställa en person som är obehörig. När vi gör det ser rektorn på skolan till att den läraren får en behörig mentor, säger Ola Karlsson.

För en obehörig lärare som vill läsa in ämneslärarekompetens samtidigt som hen arbetar finns flera alternativ. Skolchefen önskar dock att fler gick den vägen. Samtidigt vill han trycka på att det under rubriken "obehöriga lärare" finns personer som är väldigt kompetenta.

– Många kan ha lång erfarenhet och många högskolepoäng i ämnen de undervisar i även om de saknar det där sista och därmed sin legitimation. Det är inte en risk i sig med obehöriga lärare utan man kan vara det och ändå vara otroligt duktig, säger Ola Karlsson.

Lärarbehörighet

Lärarbehörighet i skolorna i Vimmerby kommun.

Frödinge skola: 85 procent 

Astrid Lindgrens skola 7-9: 82 procent

Tuna skola: 81 procent

Astrid Lindgrens skola: F-6 74 procent

Storebro skola: 73 procent

Södra Vi skola: 57 procent

Vimarskolan F-6: 56 procent

Brännebro skola: 48 procent 

Vimarskolan 7-9: 46 procent 

Djursdala skola: 37 procent 

Rumskulla skola: Siffror saknas. Endast två anställda.

Källa: Lärarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!