Vittnet filmade rånet mot Coop: "Jag blev jättearg"

När de två rånarna kliver in på Coop finns två kunder i butiken. En av dem anar oråd, och går bort mot kassorna. "Då ser jag två unga killar som gräver upp pengar ur kassorna", säger hon.

De två gärningspersonerna beskriver vittnet som unga killar. Här samlar de ihop cigarettpaket som personalen lagt upp på disken på deras uppmaning.

De två gärningspersonerna beskriver vittnet som unga killar. Här samlar de ihop cigarettpaket som personalen lagt upp på disken på deras uppmaning.

Foto: Privat

Vimmerby2022-10-01 16:32

Hennes instinktiva känsla är ilska.

– Jag tog upp mobilen och började filma. Jag säger: Va fan gör ni? Då skriker de tillbaka: Håll käften!

Repliken triggar mer än den skrämmer. Hon flyttar sig mellan kassorna för att få bättre vinkel. Hon fortsätter att ifrågasätta rånarna.

– Då säger den ene: Kom vi drar! och går ut till sin cykel.

Hon går då fram med sin kamera mot den andre rånaren och håller den nära hans ansikte. Han blir förbannad och skriker åt henne att lämna ifrån sig telefonen. Han gör till och med en framstöt för att ta den, men hon ryter tillbaka och stoppar ner telefonen i bröstfickan.

Strax därpå drar även han till cykeln. I väskan har han en mindre summa kontanter och ett antal cigarettpaket.

Adrenalinstinn ringer kvinnan polisen och berättar vad som hänt. Klockan är 19.37 och polisen är på plats inom 10 minuter.

Det hon inte vet är att en av killarna hade en kniv på sig. Det får hon reda på efteråt av en i personalen.

– Då blev jag lite skakis, tänkte; Vad gjorde jag? Det hade kunnat gå jätteilla.

undefined
Rånet inträffade vid halv åtta på fredagskvällen. Det kvinnliga vittnet skulle göra sin veckohandling, när hon hörde höga röster från kassorna.

När vi talar med henne på lördagen har det gått nästan ett dygn och hon har hunnit reflektera över vad hon var med om.

– Jag blir ju för det första skitförbannad och undrar vad som händer. De är inte gamla. Visst, ett litet snatteri kan väl hända, men det här räknas ju som beväpnat rån. Man undrar ju vad världen är på väg? 

Något liknande har hon aldrig varit med om.

Det har också krupit in en viss oro för att hon ska bli känd för förövarna och att hon skulle få skit för det hon gjorde. Men viljan att göra en insats, att de ska förstå att de gjort fel, överväger.

I våras skedde en liknande händelse när en ur personalen på Ica Supermarket i Vimmerby följde efter en tjuv och gjorde att han kunde gripas. "Ett rådigt ingripande", kommenterade en tacksam Håkan Karlsson, kommunpolis. Han tillade dock att man bör vara försiktig. 

Stefan Tunsäter, jourhavande förundersökningsledare gällande fredagens rån, har samma tanke. 

– Ett grovt brott där de har kniv med sig kan bli ganska farligt. Men det är rådigt av personen som gör det i detta fall, och så klart god hjälp för oss att den har filmat. 

– Vi kan aldrig uppmana att man ska utsätta sig själv för stor fara. Det kan vara fullgott att bara larma och observera på distans. 

Karta: Här skedde rånet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!