Vittnets tankar efter knivrånet i Vimmerby

När Coop på Fiskaregatan i Vimmerby drabbades av ett rån under fredagskvällen valde 22-åriga Emmy Lundqvist Bjerket att agera – hon filmade händelsen och ringde 112. Här är hennes upplevelser om händelsen nu och vilken respons hon fick från andra.

Vid klockan 19.37 på fredagen larmade Emmy Lundqvist Bjerket polisen om rånet hos Coop på Fiskaregatan i Vimmerby.

Vid klockan 19.37 på fredagen larmade Emmy Lundqvist Bjerket polisen om rånet hos Coop på Fiskaregatan i Vimmerby.

Foto: Privat/Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-03 21:00

Vid klockan 19.37 på fredagen larmade Emmy Lundqvist Bjerket polisen om rånet hos Coop på Fiskaregatan i Vimmerby. Det var två svartklädda, delvis maskerade och enligt henne unga killar som utsatte butiken. 

Senare fick hon veta att de var beväpnade med kniv och de hotade till sig cigarretter samt en mindre summa kontanter.

– Självklart känns det lite läskigt. Jag har aldrig varit med om något sådant tidigare. Jag undrar hur det kommer sluta för dem, om de kommer bli dömda, säger hon. 

Under helgen greps de misstänkta och under måndagen meddelade polisen att de, utöver misstanken om rån även är misstänkta för ringa narkotikabrott efter att polisen anträffade dem med narkotika. 

undefined
Vittnet har tidigare beskrivit gärningsmännen som unga killar. Här samlade de ihop cigarettpaket som personalen lagt upp på disken på deras uppmaning.

Polisen Ulf Gollungberg berättar att en av rånarna ringde och tipsade om ett pågående bråk i Södra Vi strax före dådet – något som inte stämde.

– Det rubriceras som falsklarm. Det var inget bråk i Södra Vi, utan det var ett försök att vilseleda oss, sa Ulf Gollungberg vid polisen då.

Efter att media rapporterade om rånet på Coop och Emmys agerande vid händelsen har flera kontaktat henne via sociala medier. Både för att berömma instansen men flera som även har uttryckt att det inte var bra att hon gick ut med sitt namn i medier.

Varför valde du att göra det ändå?

– Först tänkte jag inte gå ut med namn men det är inte jag som har gjort något fel här. Jag blir så arg på hela situationen.

På frågan om hon tror att hon hade agerat likadant om hon hade vetat att en kniv var inblandad vet hon inte. Det var en personal som berättade om kniven först efteråt. Däremot säger hon att i princip alla personer har en mobiltelefon och att det är viktigt att medmänniskor försöker hjälpa till om något sådant inträffar.

Emmy berättar att en av rånarna försökte få tag i hennes mobiltelefon.

undefined
Coop Vimmerby utsattes för ett rån under fredagskvällen och därför valde de att hålla stängt i butiken.

– Han stod så nära bakom mig så jag visste exakt hur han luktar. Han sträckte ut armarna för att få tag i telefonen men jag la den i bröstfickan.

Hon berättar att hela händelsen gick fort och att hon är oskadd – det som känns extra tråkigt för henne i denna situation är att hon upplevde dem som unga och berättar att hon kände sig arg i samband med händelsen. 

Rånarna lämnade butiken på cykel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!