Oasis vilda festnatt i Vimmerby – kastade möbler från fönstret

Året var 1994. Ett då väldigt mycket mindre känt Oasis hade packat sina gitarrer för att ge sig ut i den stora världen – närmare bestämt till Hultsfred och Hultsfredsfestivalen. Efter spelningen den 13 augusti, som i dag är vida känd, fortsatte festen på Vimmerby Stadshotell där de kvaddade sitt hotellrum. Är det rock'n'roll?

Året var 1994 och efter spelningen på Hultsfredsfestivalen fortsatte rockbandet Oasis festen på Vimmerby Stadshotell.

Foto: Johannes Widergren/Jens Lidesjö/Annie Hogner

Vimmerby/Hultsfred2024-08-27 17:10

Trycket på hotellrummen i Hultsfred var högt. Både besökare och artister skulle ha någonstans att bo under Hultsfredsfestivalen 1994. Det blev en festival som i Vimmerby Tidning veckan efter skulle beskrivas som en "lugn festival". Kanske den "lugnaste någonsin" enligt polisen, trots fylla, ett rasat broräcke, flera stölder, krossade fönster, en anmälan om våldtäkt, anlagd brand och ett mindre upplopp.

Kanske var det bristen på hotellrum som gjorde att det brittiska rockbandet Oasis valde att ta in på Vimmerby Stadshotell där det sägs att de verkligen levde rövare. Så här stod det i en polisnotis i Vimmerby Tidning måndagen efter spelningen:

Tidigt på söndagsmorgonen kallades polisen till Vimmerby Stadshotell. 45-talet personer, som tillhörde tre olika grupper som medverkade i Hultsfredsfestivalen bodde på hotellet.
Vid 03-tiden på söndagsmorgonen kulminerade festen på hotellet och möbler, telefoner och annat kastades ut genom ett fönster. Glas och flaskor i baren krossades och enligt krögaren åstadkoms skador för minst 10 000 kronor.
Polisen informerade gästerna, som kom från USA och England, om att det i Sverige råder skadeståndsskyldighet och att det var bäst att omedelbart ersätta skadegörelse.
Så blev också fallet. Krögaren erhöll 800 pund och ärendet kunde avskrivas.

undefined
Liam Gallagher när han räcker ut tungan många år senare. Undrar om han gjorde samma min åt personalen på stadshotellet?

I centrala Hultsfred finns händelsen omskriven på en skylt som är en del av turistattraktionen "Hultsfred the Walk" – en slinga man kan promenera för att bland annat lära sig mer om den "legendariska festivalen". Där står det bland annat att Oasis, efter sin spelning, slängde ut möbler och inredning från sitt hotellrum på tredje våningen av stadshotellet.

I en artikel i Expressen, från 2014, beskrivs det hela som ett stort fylleslag och påpekas att notan för att reparera hotellet blev dyr.

– Fuck, fuck, fuck var det enda de sa, berättade den dåvarande receptionisten Anna Lord om händelsen enligt den artikeln.

undefined
När Oasis spelade på Hultsfredsfestivalen 1994 tog de in på Vimmerby Stadshotell. Där sägs det att det gick stökigt till.

Och kanske var Oasis framfart i Vimmerby och Hultsfred år 1994 både stökig och högljudd. Så här recenserades deras spelning i Vimmerby Tidnings festivalbilaga av Jonas Skoglund:

Oasis: 2 av 5

Supersonic är en väldigt bra låt. Helt följdriktigt presenterar även sångaren den som "låten ni alla väntar på".
Men Oasis har fler låtar av denna kaliber på sin repertoar, och det var svårt att hitta någon som var riktigt dålig.
Här i kan man även finna något av Oasis problem. Det mesta låter bra, men likadant.
Den allt för höga ljudvolymen hjälpte även den effektivt till att dränka det som skulle ha gett låtarna profil och karaktär.
Lägg därtill till ett oinspirerat framträdande där bandet hellre stirrade rakt ut i luften än på sin publik samtidigt som sångaren, gömd bakom sina solglasögon, mest verkade tycka om att gå och sätta sig mellan sånginsatserna.
Men "I Am The Walrus" var ett ypperligt coverval.

Låt oss avsluta den här tillbakablicken med lite kuriosa från festivalen 1994 – taget direkt från bilagan:

  • Om man staplade de 12 000 kubikmeter sopor som festivalen efterlämnar sig skulle det motsvara en höjd och storlek av tre stycken Eiffeltorn.
  • Det såldes under helgen ungefär 11 000 liter folköl i öltältet.
  • I årets festivalbudget, som omsatte cirka 14 miljoner kronor, gick 4,5 miljoner till artisternas gager.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!