Familjen som köpte det spektakulära huset utanför Virserum

Affären har gått igenom och det uppseendeväckande huset i rysk imperialistisk stil utanför Virserum är sålt. Köparna är en familj från Polen. "Varför vi köpte det? Vi vet inte riktigt. Priset var högre än vår budget men vi förälskade oss fullständigt i huset, precis som vi gjorde i Sverige", säger köparen Magdalena Dreher.

Under ett par veckors tid var Björnöström 7 i Virserum det hetaste huset i hela Sverige. I alla fall sett till antalet sidvisningar på Hemnet. Nu är fastigheten såld.

Under ett par veckors tid var Björnöström 7 i Virserum det hetaste huset i hela Sverige. I alla fall sett till antalet sidvisningar på Hemnet. Nu är fastigheten såld.

Foto: Fastighetsbyrån

Virserum2024-08-17 07:00

Att intresset för det unika huset beläget i Björneström, Virserum, skulle bli stort gick att ana. Men ett intresse av den här nivån hade inte mäklaren Magnus Boberg räknat med. 

– Huset låg som mest besökt på Hemnet i hela Sverige under två veckors tid med en bra bit över 30 000 klick. Omkring 70 familjer från hela Sverige och stora delar av Europa kom på visningar. Det är väldigt kul att våra mindre orter får sån uppmärksamhet, säger Magnus Boberg, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån. 

Vad var det som gjorde intresset så enormt?

– Jag tror definitivt att det var arkitekturen i kombination med ett relativt lågt pris. I alla fall om man ser det nationellt. De svenska markerna är generellt intressanta för många, svarar Magnus Boberg.

Huset, som uppfördes av skulptören och bildhuggaren Theodor Karlsson, har varit i samma familjs ägo i över 100 år. Tills nu. 

Det är en familj från Polen som köpt fastigheten. Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Magdalena Dreher, en av köparna. På frågan om hur de hittade hit svarar hon kort och gott "Hemnet". 

– Även om vi hittade huset snabbt, så var resan till en affär lite längre. Vi har kommit som sommargäster till Sverige under flera års tid och förälskat oss i den vackra naturen och de färgglada trähusen. Det skapar som en sagolik atmosfär. Under ett av våra besök bestämde vi oss för att göra drömmen till verklighet och köpa ett hus här. Sverige har en helt annan rutin vad det gäller fastighetsaffärer än vad Polen har. Det var till en början lite struligt, men vi fick till slut väldigt bra hjälp här, säger Magdalena och fortsätter:

– Initialt ledade vi efter ett hus vid en sjö. Men sedan såg jag det här på Hemnets startsida. Jag minns att jag tänkte "Vem bygger ett så märkligt hus i Sverige?". Det var verkligen unikt och helt annorlunda mot de hus vi sett tidigare. Bara utifrån fotona kände vi att vi ville köpa det.

Till en början berättar Magdalena att hon och familjen som består av henne själv, maken Piotr samt döttrarna Maja och Liliana kommer att ha huset som ett semesterboende. Inom några år finns planer på att flytta hit på heltid. 

– Min partner och äldsta dotter har redan börjat lära sig svenska. Så vem vet, kanske drömmen om att flytta hit på heltid går i uppfyllelse också.

Magdalena avlutar med att berätta om känslorna under affären. Huset har som tidigare nämnts funnits i samma familj ägo i över ett sekel.

– Säljarna var förstående nog ganska ledsna över att överlämna huset till någon utomstående. Det gjorde oss väldigt rörda. Vi vill därmed framföra att vi kommer att ta väl hand om huset och bevara det som kan bevaras.

Utgångspriset var 850 000 kronor, vad köpeskillingen i slutändan blev vill inte köparen uppge i nuläget. Mäklaren Magnus Boberg säger så här:

– Det gick för mer än utgångspriset och låg i linje med värderingen.

Huset har under annonseringens tid även fått stor spridning på sociala medier. Bland annat i den amerikanska facebookgruppen "For the love of old houses" med över fyra miljoner medlemmar.                               

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!