Majvor, 83, föddes i unika huset: "Otroligt mycket känslor"

Intresset för det minst sagt ovanliga huset i Björnöström har varit nästan galet stort. Efter mer än ett sekel tog ägarfamiljen beslut om att sälja sin pärla, men det kom inte utan blandade känslor.

Bilden är från husets 50-årsfirande år 1957. På bilden syns bildhuggaren Theodor Karlsson, grannen Karl Wilhelmsson, och Theodors barnbarn Thomas, Margareta, Dorothy, Kurt, Daisy, Liselott och Majvor.

Bilden är från husets 50-årsfirande år 1957. På bilden syns bildhuggaren Theodor Karlsson, grannen Karl Wilhelmsson, och Theodors barnbarn Thomas, Margareta, Dorothy, Kurt, Daisy, Liselott och Majvor.

Foto: Privat/Bernt Pettersson

Virserum2024-06-28 06:00

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om det spektakulära huset utanför Virserum, som nu är till salu. En av ägarna, Majvor Sköld, berättar om sin relation till det spännande huset, som förrförra veckan var det näst mest klickade på sajten Hemnet i hela Sverige.

– Morfar byggde ju huset och vi har bott där hela tiden, men nu det senaste har vi haft det mest som sommarställe och fritidshus. Jag och alla mina syskon är födda i huset för så var det på den tiden. Det kom en barnmorska från Virserum, idag verkar det ju inte klokt men så är det, säger Majvor Sköld.

83-åringen äger huset tillsammans med sina två systrar och sin brorson. Det byggdes år 1900 och har i mer än ett sekel varit i samma familjs ägo. Beslutet att sälja efter alla år var inte enkelt att nå fram till, berättar Majvor. 

– Det finns otroligt mycket känslor. Det är sorgligt men vi känner att vi inte orkar med det själva längre och barnen är inte sådär fruktansvärt intresserade av att ta över. Det är inte roligt att lämna det, det är det inte, säger hon.

undefined
Björnöström 7 i Virserum.

Trots att huset säljs finns alla minnen kvar och Majvor Sköld berättar att både hon och de andra kommer att fortsätta åka ut till Björnöström, där huset ligger. Fiskerätten, som inte tillhör huset, behålls och så länge som möjligt kommer de att fortsätta åka dit och fiska kräftor och plocka svamp. 

Majvor Skölds morfar var skulptören och bildhuggaren Theodor Karlsson. Han lät uppföra huset i rysk imperialistisk stil och är nog mest känd för att ha gjort ”kungastolarna” i Räpplinge kyrka på Öland. Han skapade även bland annat dopfunten i Virserums kyrka men också en annan skulptur som gjort att många känner till Björnöström och huset. 

undefined
Näcken i ån, som Majvors morfar Theodor Karlsson gjort, är en omtyckt turistattraktion.

– Morfar gjorde Näcken (år 1948, reds. anm.) som sitter nere i ån, det är en av de mest efterfrågade sevärdheterna bland turister i Hultsfred, har jag hört, säger Majvor Sköld.

Vilken typ av köpare hoppas ni på?

– Det bästa vore om det blir en familj som tar hand om det och inte ändrar för mycket. Om man räknar alla de små så är det 700 rutor. En som var uppe och kittade dem en gång sa att "det här gör jag aldrig om igen". Vi syskon hoppas att de nya ägarna ska tycka om och trivas i huset, säger Majvor Sköld. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!